Carregant...

Español, este es el oro que comes?, 2018

Espanyol, aquest és l'or que menges?, 2018
Instal·lació, 15 plats 27 x 27 cm c/u

En un dibuix del segle XVII realitzat pel cronista peruà Felipe Guamán Poma de Ayala, un dels fundadors de la civilització inca, Capac Inca, pregunta a un colonitzador espanyol: Cay coritacho micunqui? (És aquest l'or que menges?). I l’invasor respon: «Aquest or mengem». Daniela Ortiz va partir d’aquesta pregunta en una acció performativa plantejada com un banquet. En una taula llarga amb un grup de comensals de nacionalitat espanyola, l’artista va «servir» una sèrie de plats pertinentment il·lustrats mentre es feia una lectura anticolonial de la gastronomia espanyola. Respecte a l’acció i la sèrie de plats, Ortiz escriu: «És el mateix or que menjaven els clients de la boutique espanyola de xocolata on vaig treballar l'any 2010, on se servia or de 24 quirats com a decoració dels pastissos i dolços elaborats amb xocolata Guanaja, un altre producte extret dels territoris envaïts. La mateixa denominació, Guanaja, es refereix a l'illa on Cristòfor Colom va obtenir els primers grans de cacau l'any 1502.» Sense oblidar el racisme històric, Ortiz posa el focus en l’ordre colonial actual, reproduït en les formes de producció, distribució i consum alimentari.


Fitxa tècnica

Títol original:
Español, este es el oro que comes?
Número de registre:
5763
Artista:
Ortiz, Daniela
Data de creació:
2018
Any d'adquisició:
2019
Estat:
En exposició
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Instal·lació
Tècnica:
Impressió calcogràfica sobre ceràmica
Dimensions:
15 plats 27 x 27 cm c/u (alt x ample)
Sala:
Edifici Meier, Planta 1
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Copyright:
© Daniela Ortiz
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.