Programa d’Estudis Independents edició 2023 – 2024

Titulada On són els oasis?, aquesta nova edició del PEI es proposa analitzar la noció d’oasicom un espai de resistència ideològica i de generació de coneixement compartit. En una clara al·lusió a la poètica geogràfica d’Édouard Glissant, en la qual el context constitueix la matèria mateixa de l’escriptura i de l’acció política, aquest PEI s’estableix com un arxipèlag, en xarxa i descentralitzat; com una sèrie de mòduls autosuficients i interconnectats, que expandeixen la voluntat del museu de connectar una comunitat que s’estén més enllà del grup de participants presencials a Barcelona.

on són els oasis?
presentació 9ª edició
on són els oasis?
La proposta conceptual s’articula al voltant de la transmissió de sabers i de fórmules pedagògiques que emergeixen de l’encreuament entre teoria, activisme i pràctica artística, descolonial, trans-feminista i antiracista. Des d’aquesta perspectiva, el PEI emfatitza la urgència del treball en xarxa i de la creació d’altres escenaris possibles com a plataformes d’emancipació davant les crisis derivades de l’extractivisme econòmic i cultural global, de la creixent amenaça del feixisme i de la seva interdependència amb formes d’estat i els seus aparells. El pròxim Programa d’Estudis Independents (PEI) comptarà amb una direcció conceptual compartida entre Max Jorge Hinderer Cruz, escriptor, curador i filòsof bolivià-alemany, ha sigut director artístic de l’Akademie der Künste der Welt (Acadèmia de les Arts del Món) i del Museo Nacional de Arte (MNA), La Paz, Bolivia; Kader Attia, artista que va créixer entre França i Algèria, comissari de la Biennal de Berlín de 2022 i fundador de La Colonie el 2016; i Elvira Dyangani Ose, directora del MACBA.
programa
programa
El programa de la 9a edició planteja un exercici de reflexió crítica de les diferents edicions i formats del PEI, tot continuant i actualitzant les seves funcions com a eina d’aprenentatge i de crítica institucional. La pregunta “On són els oasis?” reuneix els continguts i els formats d’aquesta edició, assenyalant l’esgotament d’un sistema extractivista, que ha nodrit el capitalisme des de la seva història colonial, en la seva responsabilitat davant les actuals crisis globals, climàtiques, ecològiques i humanes. Les diferents intervencions proposen, des del pensament i la pràctica descolonial, explorar els espais de llibertat crítica que resisteixen en l’art i en l’agència col·lectiva, així com trobar en les seves metodologies eines polítiques per reaccionar contra les formes creixents de violències, racisme sistèmic, desigualtat i control. El programa consta de tres eixos transversals: el Programa Cultura Política a càrrec de Max Jorge Hinderer Cruz; La Colonie nòmada, proposta de Kader Attia, i finalment D’altres imaginaris institucionals, conduït per Elvira Dyangani Ose juntament amb María Berríos. Cada eix es desplega en interrelació amb matèries i mòduls conceptuals, que es formulen pedagògicament a través de l’encreuament entre teoria, activisme i pràctica artística. El programa té diferents punts d’intensitat als PEI Obert: trobades, conferències, tallers o seminaris internacionals oberts al públic.
Amb la col·laboració de
EIXOS DEL PROGRAMA
EIXOS DEL PROGRAMA

Quines són les condicions de possibilitat necessàries per constituir un imaginari institucional? De quins mecanismes ens proveeix la història per a la constitució de les institucions esmentades? Quines formes de col·lectivitat o togetherness afloren d’aquests processos? En un desig clar de redefinir la noció museu, aquest eix reflexiona —a través d’una sèrie de casos d’estudi— sobre formes institucionals, parainstitucionals i de col·lectivitat que han tingut lloc, que es gesten o que s’imaginen dins i fora d’occident. Processos de comunalitat ancestral, manifestacions rituals sociopolítiques i altres fórmules de governabilitat cultural ens serveixen com a eines i punts de partida d’una institució per venir i els seus imaginaris socials consegüents. Aquest eix es relaciona especialment amb els convidats als mòduls de Tecnologies de l’emancipació i Metodologies de creació col·lectiva.

El PCP és un laboratori de pensament dedicat a replantejar i materialitzar la cultura com a eina indispensable per contribuir als processos i les pràctiques que conformen la vida, l’economia i la política. Va sorgir a La Paz el 2019, sota la direcció de Claudia Pacheco Araoz i Max Jorge Hinderer Cruz. En la seva actualització per al PEI, s’enfocarà en pràctiques i discursos descolonials a través de seminaris, tallers i investigació col·lectiva, especialment relacionats amb els mòduls Sobre les formes i Decreixement, festa i cultura.

La Colonie nòmada és una activació per al PEI de La Colonie, un lloc de trobada per compartir habilitats per a la vida i coneixement que es va crear a París el 2016. Amb la intenció de reflexionar sobre com la modernitat ha esborrat i segueix reduint els espais intersticials de llibertat, els quals anomenem oasis, planegem una Colonie nòmada per cuidar i mantenir actives les xarxes de pensament lliure que els uneixen. Un espai obert de trobada i intercanvi, que reunirà, dins i fora de l’espai del museu, docents del programa, agents locals i convidats específics, per conversar a través d’accions i intercanvis teòrics, des de la teoria racional fins a l’experiència irracional. La Colonie nòmada es desenvolupa en diàleg interior amb el programa general del PEI, interpel·lant la complexa arquitectura dels entorns natural, cultural, psicològic i polític. Al llarg de les converses es tractaran els conceptes següents: restitució, pau i guerra: el Bandung del Nord, ecologia descolonial, i els oxímorons de la raó: salut mental i herències espirituals.
MÒDULS I MATÈRIES
MÒDULS I MATÈRIES

És una proposta per apropar-se al que significa “descolonitzar l’art” a partir d’un repàs històric de les formes de producció i de les formes de percepció de l’art del segle XVI fins al segle XXI. El seminari proposa la investigació de les formes que organitzen la vida, la producció i la percepció. Sobre les formes entén la percepció de les formes de l’art com a camp d’intersecció entre les formes de producció de valor i les formes polítiques que regulen la relació entre societat i estat.

Indaga la interrelació de la cultura amb els models econòmics. Des del model econòmic neoliberal, en allò que s’ha anomenat capitalisme cognitiu, caracteritzat per la centralitat de les dimensions immaterials en els processos d’acumulació i producció de valor, fins a la seva deriva en les formes postcapitalistes basades en la complexitat de les tecnologies de la informació. Durant el curs s’investigarà en la capacitat subversiva d’altres formats i casos d’estudi d’economia no especulativa, propostes artístiques i populars i respostes des d’altres posicions geopolítiques. La festa, entesa des de la tríada conceptual entre economia, espiritualitat i cultura; les economies circulars, l’ecofeminisme i els activismes del decreixement i del “viure saborós”.

Aquest mòdul reuneix tres grans línies de treball interdependents, com ho són les relacions entre organismes i ambients, i les maneres com aquestes repercuteixen en la distribució i l’abundància dels seus ecosistemes. Partim de l’ecologia política entesa des de la interrelació entre economia extractivista i crisi climàtica. Les seves conseqüències a l’ecologia social, les onades migratòries producte de l’escassetat i de la guerra, el dret a la ciutat i la condició de ciutadania. I una tercera, en què es redefineixen diversitat de subjectivitats en un ecosistema digital, de control però també de possibilitat. Des de la lliure circulació de coneixement fins a l’obertura a altres enfocaments sobre la salut mental i les pràctiques espirituals.

Aquest mòdul estudia el complex llegat teòric de les polítiques del cos, així com la capacitat d’enunciació col·lectiva, en la interrelació amb les pràctiques antiracistes, els estudis negres, els feminismes, la teoria queer, trans i crip.

Aquest mòdul explora la vinculació entre l’activitat artística i les metodologies de recerca i producció, amb diferents activismes. Es presta especial atenció a les formes d’acció col·lectiva, les seves eines per crear plataformes i nous imaginaris, enfocant casos d’estudi que van més enllà de determinades nocions de què es valen tant l’art com la política.
Metodologia i formats
Metodologia i formats
El PEI reprèn la durada de 14 mesos, del març del 2023 al juny del 2024, organitzats en tres trams lectius i un últim tram dedicat a formalitzar i presentar les investigacions personals i col·lectives. Els formats lectius són diversos i mòbils, com ara cursos monogràfics, taules rodones, tallers, recorreguts urbans, espais de lectura col·lectiva, celebracions, conferències magistrals o seminaris internacionals. Els seminaris PEI Obert tenen lloc cada trimestre i marquen un accent d’intensitat temàtica. Tanmateix, altres formats com els tallers i cursos tindran places obertes per a públic o col·lectius locals específics.
AGENDA D’ACTIVITATS
20 resultats
Mayra A. Rodríguez Castro
Mayra A. Rodríguez Castro: Crisàlides
Activitat
Dijous 21 de març de 2024
Tràfic de sabers. 16/03
Tràfic de sabers
Activitat
Dissabte 16 de març de 2024
Retrat Vijay Prashad
Vijay Prashad: La lluita cultural en un planeta entre l’esperança i la descomposició
Activitat
Dijous 7 de març de 2024
Nancy Garín i altres convidadis: Des del riu fins el mar, les cançons que necessitem escoltar
Nancy Garín: Des del riu fins el mar, les cançons que necessitem escoltar
Activitat
Divendres 1 de març de 2024
Tràfic de sabers. 24/02. Tarda
Tràfic de sabers
Activitat
Dissabte 24 de febrer de 2024
Tràfic de sabers. 24/02 matí
Tràfic de sabers. Taller Nendo Dango
Activitat
Dissabte 24 de febrer de 2024
Retrat de Marwa Arsanios
Marwa Arsanios: Cap a relacions d’usabilitat
Activitat
Divendres 23 de febrer de 2024
Retrat d'Emily Jacir
Emily Jacir: Proximitats translocals. Polítiques de territori, alimentació, sembra i comunitat
Activitat
Dijous 22 de febrer de 2024
Tania Safura Adam
Tania Safura Adam: Comunitats de solidaritat negra 
Activitat
Dijous 15 de febrer de 2024
Logo Bandung del Nord
El Bandung del Nord: Pau revolucionària, des de Palestina travessant el món i des del món travessant Palestina
Activitat
Divendres 15 de desembre de 2023
Foto de Ramón Grosfoguel
Antiimperialisme del segle XX i antiimperialisme actual: semblances i diferències 
Activitat
Dijous 14 de desembre de 2023
Cartell llibre Kathrin Böhm Art on the scale of life
Presentació del llibre Kathrin Böhm: Art on the Scale of Life
Activitat
Dimarts 21 de novembre de 2023
Fotografia de Cuco Fusco asseguda en unes escales
Pot escriure la subalterna?
Activitat
Dijous 26 d’octubre de 2023
Foto de Claudia Pacheco Araoz i Max Jorge Hinderer Cruz
PCP – Programa Cultura Política
Activitat
Dilluns 9 d’octubre de 2023
Imatge de campanya del seminari del tercer dia On són els oasis?
Kader Attia, Sarah Nuttall i Françoise Vergès
Activitat
Divendres 14 d’abril de 2023 
Imatge de campanya del seminari del segon dia On són els oasis?
Max Jorge Hinderer, Emily Jacir i Elvira Dyangani Ose
Activitat
Dijous 13 d’abril de 2023 
Imatge de campanya del seminari On són els oasis?
On són els oasis?
Activitat
12, 13 i 14 d’abril de 2023 
Imatge de campanya del seminari del primer dia On són els oasis?
Achille Mbembe
Activitat
Dimecres 12 d’abril de 2023 
Foto de l'artista Elvira Espejo Ayca
La criança mútua de les arts
Activitat
Dijous 30 de març de 2023
Mà amb un grapat de rosques daurades
Mediatúrgies, operacions de muntatge i etnoficcions
Activitat
Divendres 17 de març de 2023
pei obert
PEI Obert Edició 2023-2024.
Mira i escolta
Adreçat a
qui pot participar?
Adreçat a
Persones amb formació, procedència i orientació professional diverses (artistes, arquitectes, historiadors, sociòlegs, antropòlegs, activistes, curadors, psicòlegs…) que comparteixin l’interès en l’estudi com a experiència d’aprenentatge col·lectiu. No hi ha un requisit d’edat ni de titulació prèvia, però es valoren perfils amb un cert recorregut vital, acadèmic o professional, que puguin aportar la seva experiència a la resta del grup.
Claustre

Kader Attia
Elvira Dyangani Ose
Max Hinderer

Danielle Almeida
Salma Amazian
Kader Attia
Bandung of the North
Franco Berardi
María Berríos
Kathrin Böhm
La Colonie Nomade
Susana Pilar Delahante
Elvira Dyangani Ose
Elvira Espejo Ayka
Diego Falconí Trávez
Ferreira da Silva, Denise
Fusco, Coco
Verónica Gago
Helios F. Garcés
Nancy Garín
Cristina Goberna Pesudo
Ramón Grosfoguel
Paz Guevara
Max Hinderer
Emily Jacir
Achille Mbembe
Sarah Nuttall
Claudia Pacheco Araoz
El PCP – Programa Cultura Política
Suely Rolnik
Tania Safura Adam
Rolando Vázquez
Françoise Vergès
Marwa Arsanios
Mayra A. Rodríguez Castro
Vijay Prashad
Lucía Egaña
Martín Correa Urquiza
Espectros de lo Urbano
Sol Prado
Hernán María Sampietro
Stephen Sheehi
Lara Sheehi

Danielle Almeida
Marwa Arsanios
Erick Beltrán
Ingrid Blanco
Lucía Egaña
Nancy Garín
Verónica Lahitte
Tania Safura Adam
Llistat provisional. Si no s’indica el contrari, la participació és presencial. En cas de situacions imprevistes, es proposarà la intervenció en línia.
Proposem treballar amb col·lectius com Archivo Ovni, Equipo Palomar, Kas Kultural Arts Society (Awa Konaté), Diversorium (Antonio Centeno, María Oliver i Veronica Valentini), Living Commons, Cooperativa Periferia Cimarronas, Radio Cavaret, Ràdio Web MACBA, integrants de la Red Pluridiversidad Nómada, entre molts altres.

Ingrid Blanco
Cristina Mercadé
Myriam Rubio
newsletter
No et perdis cap contingut amb la nostra newsletter
subscriure’m
Les preguntes més habituals que es fan les persones sobre algun tema i que et poden ajudar a resoldre algun dubte
preguntes freqüents

Es tracta d’un programa presencial, de dedicació intensa: ocupa quatre tardes a la setmana, de 16 a 19 h. El programa està organitzat mensualment amb tres setmanes de docència seguides i una sense. A més, requereix temps per llegir i estudiar i per fer reunions amb grups de recerca, i algun cap de setmana se celebren seminaris oberts. La docència s’organitza en trimestres, amb períodes per a les vacances al desembre, juliol i agost. L’últim trimestre es reserva per elaborar el treball final.

El programa no està adscrit a cap universitat, per la qual cosa no s’obtenen títol ni qualificacions. Al llarg del curs es fan presentacions de l’estat dels projectes de recerca i es comparteixen processos. A més, els treballs individuals compten amb la guia de tutories col·lectives. Els treballs finals es presenten públicament davant el grup, el claustre del PEI, els tutors del treball i els convidats de l’estudiant. Després de la presentació, els tutors fan un retorn escrit sobre el procés de treball. En acabar el PEI, s’entrega un certificat signat pel MACBA.

Té una durada de 12 a 14 mesos naturals repartits en 4 trimestres. El període de descans per vacances d’estiu té lloc entre juliol i agost; el d’hivern, correspon al Nadal, i el de primavera, a Setmana Santa. Podràs obtenir més informació a l’inici del curs.

Si vols calcular quin pressupost necessites per cobrir les despeses bàsiques durant la teva estada a Barcelona, tingues en compte que l’import mensual entre lloguer, manutenció, transport i oci pot oscil·lar entre els 800 i els 1.200 €. El cost mitjà d’una habitació en un pis compartit és de 400-600 €. Aquests darrers anys, el lloguer a Barcelona s’ha encarit i és difícil aconseguir pisos de lloguer i/o pisos compartits amb altres estudiants. A les pàgines web següents, hi trobaràs informació sobre les diferents opcions d’allotjament: On pots cercar un habitatge? Habitatge jove Barcelona Student Housing Fundació Roure, Viure i conviure Pisos Estudiants Barcelona Cercador de col·legis majors i residències d’estudiants a Catalunya
Contacte
per més informació pots contactar amb nosaltres a través dels següents enllaços
per a més informació
pei@macba.cat +34 93 481 79 05