Activitats Professorat

T’acostem a les exposicions "Akram Zaatari. Contra la fotografia. Història anotada de l'Arab Image Foundation"

Sessió preparatòria per a la visita autònoma a l'exposició

22 abr. 2017

.

.

Una sessió de treball entorn de l'exposició per establir diàlegs en relació amb allò exposat, compartir informació i recursos associats a la possible visita, i encoratjar els professors i docents a visitar-la autònomament amb els alumnes. La sessió es planteja també com un espai de conversa entre els docents i l’equip d’educació del museu, que permeti reflexionar conjuntament sobre les possibilitats de treballar des de les pràctiques artístiques el concepte d'arxiu i les múltiples condicions del document fotogràfic.

Abordarem l'arxiu des d'una posició activa, com un dispositiu que permet generar noves lectures de la història i nous relats. Podem partir, per exemple, de l'àlbum personal, i esbrinar i recuperar les microhistòries amagades darrere de cada imatge. O examinar quins són els arxius fotogràfics de la nostra època (Facebook o Instagram) i com podrien ser utilitzats en el futur tots aquests materials. Quins desplaçaments o allunyaments del seu context inicial podríem imaginar? Aquests són alguns dels temes de l'exposició que es poden treballar a l’aula amb els alumnes.

L'exposició ens acosta als arxius de l’Arab Image Foundation (AIF) a Beirut, Líban, una ingent col·lecció de material fotogràfic provinent de l’Orient Mitjà, el Nord de l’Àfrica i la diàspora àrab. Constituïda i desenvolupada per artistes preocupats per la preservació fotogràfica, l’AIF va sorgir com un centre dedicat a l’estudi de la fotografia i les pràctiques del col·leccionisme, així com a la preservació i divulgació d’imatges.

Ara bé, lluny d’oferir un relat històric de l’AIF, l’exposició en presenta la perspectiva d’un artista que és fonamental per entendre la pràctica de l’organització. A través d’Akram Zaatari, membre fundador de l’AIF, l’exposició reflexiona sobre les múltiples condicions de la fotografia, com a document, objecte, valor material, estètica i memòria. L’expansiu treball de Zaatari sobre fotografia i col·leccionisme adopta una perspectiva arqueològica: excava en el passat, en fa aflorar noves narratives i les ressitua en la contemporaneïtat.

Sessió a càrrec de Yolanda Jolis, coordinadora d’Educació del MACBA, i Júlia Ramírez Blanco, historiadora de l’art.

Programa

DISSABTE 22 D'ABRIL DE 2017, D'11 A 13 h
Lloc: Sales de l'exposició i aula 0

Inscripció

Activitat gratuïta. 30 places disponibles. Amb inscripció prèvia.

L’entrada és gratuïta, però cal inscripció prèvia.

Contacte

Més informació: educacio@macba.cat i tel. 93 412 14 13

Informació de contacteGràcies al mecenatge educatiu de la Fundación Banco Santander. Som conscients que per contribuir a l’art contemporani cal donar suport a l’ensenyament i promoure un sistema pedagògic que refermi la creativitat i l’experiència estètica.

La Fundación Banco Santander comparteix plenament aquesta filosofia amb nosaltres, i és per això que un any més col·labora amb el MACBA actuant com a mecenes del seu Programa de Formació Permanent del Professorat.

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Continguts relacionats

Exposicions

 • Akram Zaatari
  Contra la fotografia. Història anotada de l’Arab Image Foundation

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.