Dimecres, 20 de setembre de 2023

En el marc de la 17a edició dels The Brussels Days, organitzat pel govern regional de Brussel·les, el MACBA acull dues presentacions d’aquesta acció performativa basada en la composició d’Anthony Braxton Ghost Trance Music. Els músics de l’orquestra belga Ictus Ensemble i els ballarins de la companyia Rosas d’Anne Teresa De Keersmaeker treballen en un context experimental inusual al voltant de la idea de «caixa d’eines».

Tant la música de Braxton com la manera de treballar de De Keersmaeker poden ser enteses com una caixa d’eines: en el cas de la Ghost Trance Music de Braxton, els intèrprets poden seleccionar i superposar una sèrie de subcomposicions, afegir improvisacións i sorprendre’s els uns als altres. La música ha de ser diferent cada cop que s’interpreta. Ghost Trance és una plataforma única que fa possible el contacte entre músics de contexts i formacions diverses i on la contribució de cada individu determina la trajectòria i l’experiència col·lectiva de la interpretació. La jerarquia tradicional que determina la relació entre compositor, partitura, director i intèrpret queda oblidada. Tot el conjunt de peces està inspirat en rituals indígenes de dansa dels esperits (Ghostdance), on diferents tribus ameríndies dels Estats Units es reunien per contactar amb els seus avantpassats en danses circulars que duraven hores.

La «Rosas Toolbox» d'Anne Teresa De Keersmaeker, en procés de creació des de l'any 2022, no arxiva passivament l'obra de la companyia, sinó que desenvolupa un concepte de documentació creativa (un inventari del diccionari coreogràfic desenvolupat per De Keersmaeker i Rosas, les eines formals, els processos combinatoris recurrents, etc.) i el posa a disposició de tothom perquè pugui ser experimentat en el present.

La intenció dels dos artistes no és moderar les energies humanes, racionalitzar la nostra relació amb l’art o crear categories rígides; ans al contrari, inspirar la creativitat humana a partir d’estratègies combinatòries. Inventar categories provisionals, dibuixar-ne el mapa, donar-los noms metafòrics o juganers, connectar-les les unes amb les altres, provar noves operacions per, finalment, interpretar el present com si es tractés d’un zodíac: és aquest el gran joc que comparteixen tots dos artistes.

Un nou projecte presentat per KANAL Centre Pompidou en el marc del programa The Brussels Days, que esdevindran a Barcelona i a Madrid en la seva 17a edició després d’haver passat per Milà, Nova York, París, Berlín o Londres, entre altres ciutats. Organitzat de manera conjunta per hub.brussels, brussels.International i visit.brussels, The Brussels Days busca posicionar la regió de Brussel·les-Capital a l’escena internacional, crear oportunitats de xarxa amb companyies i autoritats locals i promoure el seu dinamisme econòmic, el know-how, els seus creadors, la seva riquesa cultural, la gastronomia, el turisme i el seu potencial MICE (Industria del turisme de reunions, incentius, congressos i exposicions, per les seves sigles en anglès).

Crèdits

  • Música: Anthony Braxton
  • Basat en material coreogràfic d’Anne Teresa De Keersmaeker
  • Director musical: Kobe Van Cauwenberghe
  • Equip de moviment creatiu: Marie Goudot, Michaël Pomero, Sophia Dinkel, Mark Lorimer
  • Ballarins Rosas: Sophia Dinkel, Marie Goudot, Mark Lorimer, Michaël Pomero
  • Músics Ictus: Nabou Claerhout (Trombó), Niels Van Heertum (Bombardí), Kobe Van Cauwenberghe (Guitarra elèctrica), Jean-Luc Plouvier (Teclat), Lucas Messler (Percussió)
  • Música local: Sarah Claman (Violí)
Produït per Ictus i Rosas en col·laboració amb KANAL Centre Pompidou i MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona. Amb el suport de Tax Shelter del Govern Federal de Bèlgica.
Logo KANAL Centre Pompidou
Logo del Gobern de Bèlgica
Logo Brussels Day
Persones dansant i músics tocant instruments en el mateix espai

La inscripció també es pot fer al museu, abans de l'inici de l'activitat, i estarà subjecta a disponibilitat de places. Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.