Imagen
[198--199-]

Document manuscrit. -- Una lletra "A" en majúscula escrita amb tinta verda, i.e. la lletra inicial del terme "Abracadabra" propi de la màgia; al dessota de la lletra "A", les lletres "AB" en majúscula del terme "Abracadabra" escrites amb tinta verda; i al dessota de les lletres "AB" s'ha continuat la seqüència d'afegir consecutivament una lletra fins a completar el terme "Abracadabra", escrit en majúscula amb tinta verda, de manera que el conjunt de files de la seqüència formi un traçat que pot fer pensar en la figura d'un triangle, amb la frase "Els ulls del paisatge" escrita en majúscula amb tinta vermella a l'interior d'aquesta forma triangular, amb els termes de la frase escrits l'un al dessota de l'altre. -- La composició visual està signada amb llapis per Joan Brossa. -- Al full 70, al recto i al verso, diverses provatures escrites amb llapis per a concebre la composició visual amb la frase "Els ulls del paisatge", i la nota indicativa "Poema visual de J.B. per a l'acte del seu homenatge." escrita amb llapis. -- Al verso del full 72, una versió més preliminar la composició visual, amb les lletres del terme "Abracadabra" escrites amb tinta verda i les lletres del terme "Els ulls del paisatge" escrites amb tinta vermella (corr. en llapis). -- Al verso del full 73, una versió més preliminar de la composició visual, amb les lletres del terme "Abracadabra" escrites amb tinta vermella i les lletres del terme "Els ulls del paisatge" escrites amb tinta blava. -- Al verso del full 74, una versió més preliminar de la composició visual; i.e. l'abecedari escrit en majúscula amb tinta verda, distribuït en tres línies, amb la frase "Els ulls del paisatge" escrita en majúscula amb lletres traçades amb tinta vermella; i una provatura més preliminar per escriure un abecedari amb les lletres distribuïdes en tres línies, escrit amb llapis.

Referències bibliogràfiques:
- Brossa, Joan. Els ulls del paisatge: poema visual de Joan Brossa per a l'acte del seu homenatge. [Barcelona]: Grec 88, [1988]. 1 full plegat.
El full 70 s'ha obtingut de reutilitzar un sobre de Caja Madrid adreçat a Joan Brossa. -- Al verso del full 73, una composició visual traçada amb tinta; i.e. el terme "Poema" escrit amb lletres majúscules, al dessota del terme "Poema" el terme "Ull" escrits dos cops en majúscula, l'una repetició del terme "Ull" al costat de l'altra, i, més avall, el terme "Punteria" en majúscula escrit amb tinta.

Technical details

Belongs to:
Other > [Manuscrits de poemes visuals, esbossos de poemes objecte o instal·lacions, cartells i referències d'obres]
Credit:
Col·lecció MACBA. Centre d'Estudis i Documentació. Fons Joan Brossa. Dipòsit Fundació Joan Brossa
Series:
Subsèrie Poesia visual. Sèrie Manuscrits d'obres. Secció Creació de manuscrits. Fons Joan Brossa
Publication/Production:
[198--199-]
Language:
Catalan
Material type:
Document
Identification number:
A.JBR.03500.002.001
Call number:
BROSSA_MANUS_MAN_PV_00077_002_001