Activitats Conferències i debats

Posar les dones al centre per pensar el present. Violència, comunitat i Estat al segle XXI

Trobada amb Raquel Gutiérrez

11 març 2017

Trobada amb Raquel Gutiérrez

Trobada amb Raquel Gutiérrez

Si pensem el món des del que passa a les dones, canvia el que veiem. No sols perquè les dones tenen un posicionament determinat en les societats i les polítiques públiques i de mercat les afecten d’una manera diferent, sinó també perquè des d’aquesta perspectiva es fan visibles lògiques profundes d’organització del món que habitualment passen desapercebudes. Què ens diu del món l’atroç violència que avui dia profana el cos de les dones en tants llocs? Què ens diu del món el fet que sempre s’ajornin les necessitats de reproducció col·lectiva de la qual fan bandera les dones en tantes societats? Mirar la lluna i no el dit és el que es proposa en aquestes trobades. Perquè només si atenem a les causes generals podrem fer front a cadascuna de les desigualtats que sorgeixen en el dia a dia.

Dit d’una altra manera: ¿quins són els problemes centrals en els processos d’autonomia social? Per què organitzar i sostenir la vida van junts? Com podem coproduir un «nosaltres» no identitari? Què són les trames comunitàries? És possible transformar les institucions des de la racionalitat de l’Estat? Quins vincles hi ha entre els governs progressistes i la lògica masculina?

Raquel Gutiérrez Aguilar. Nascuda a Mèxic, llicenciada en Matemàtiques i doctora en Sociologia, és professora-investigadora del Centro de Estudios Andinos y Mesoamericanos (CEAM) a Mèxic DF, i de l’Instituto de Ciencias Sociales y Humanidades de la Universidad de Puebla (ICSYH-BUAP). Participant en els moviments revolucionaris bolivians de les dècades de 1980 i 1990 i en l’aixecament popular comunitari conegut com a Guerra de l’Aigua a Cochabamba el 2000. Cofundadora del grup Comuna, és autora dels llibres ¡A desordenar! Por una historia abierta de la lucha social (La Paz, 1995), Los ritmos del Pachakuti. Movilización y levantamiento indígena-popular en Bolivia (Buenos Aires, 2008) i Desandar el laberinto. Introspección en la feminidad contemporánea (Buenos Aires, 2015). El seu últim llibre és Horizontes comunitario-populares, publicat per Traficantes de Sueños (Madrid, 2017).

Programa

DISSABTE 11 DE MARÇ, 18.30 h
Lloc: Auditori Meier

Organitza:

Inscripció

Entrada lliure. Aforament limitat. Més informació a http://lahidra.net/ca/

Contacte

La Hidra Cooperativa
lahidracooperativa@gmail.com

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Continguts relacionats

Àudios

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.