Activitats Altres

Syncinéma

Projecte d’investigació Art Jove 2016 a càrrec de Núria Gómez

24 gen. 2017

Foto: Núria Gómez

Foto: Núria Gómez

Aquesta activitat es podrà seguir en streaming. Retransmissió prevista en directe dimarts 24 a partir de les 19 h.Dos actors, Félix Pons i Maria Ribera, es reuneixen per parlar –potser discutir– sobre una conversa que no han mantingut ells. Una conversa sobre l’alteració dels comportaments cinematogràfics que se’ls ofereix per ser representada o, més aviat, incorporada. Una conversa es pot arribar a convertir en una pràctica cinematogràfica? Pot ser cinema? Es poden fer pel·lícules a base de paraules?

El terme syncinéma va ser proposat per l’artista Maurice Lemaître en el llibre Le Film est déjà commencé?, publicat el 1952 a partir del film que havia realitzat un any abans i que portava el mateix títol. Més que una pel·lícula podríem considerar-la un precedent del happening, ja que es projectava com una situació social determinada que alterava la sala, apel·lant als espectadors durant la reproducció del film. Com diu Lemaître mateix, consistia en un «fet artístic o acte social basat en l’alteració de la pantalla i de la sala mitjançant la producció de moviments en el temps i l’espai, units a la participació del públic i altres elements extrínsecs a la pròpia pel·lícula».

El syncinéma promou un nou marc estètic per a la representació que pertany a tota una genealogia de pràctiques artístiques que alteren els comportaments cinematogràfics, com també passa amb el paracinema o l’embodied cinema. Són dispositius que s’acosten a les pràctiques artístiques contemporànies i que activen el cinema com una eina al servei de la transformació de la pel·lícula en un mitjà audiovisual: «un mitjà sense mitjà» que permeti desconnectar els vincles habituals de la realitat a la qual estem sotmesos. És aquí on la pantalla negra apareix com un espai radical d’expropiació del sentit i el teatre com un lloc d’estranyament que fan que el cinema sigui molt més que imatge en moviment.

Syncinéma s’emmarca en la col·laboració entre el MACBA i la Sala d’Art Jove durant l’any 2016.

Projecte seleccionat en la modalitat d’investigació dins la convocatòria Art Jove 2016, i que compta amb la tutoria de Sonia Fernández Pan.

Més informació: http://saladartjove.cat

Programa

DIMARTS 24 DE GENER DE 2017, 19 h
Lloc: Auditori Meier

Patrocinador principal d'activitats:

Amb la col·laboració de:

Inscripció

Activitat gratuïta. Sense inscripció prèvia. Aforament limitat

Contacte

Programes públics
macba@macba.cat
Tel: 93 481 33 68

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.