Audio

SON[I]A #181 SEMEFO

Mariana David, María Virginia Jaua

22 ago. 2013
Categoria
Ràdio Web MACBA

A començaments dels noranta a la ciutat de Mèxic un grup de joves de disciplines diverses i vinculats amb la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, van començar a treballar amb l’acrònim format a partir del Servei Mèdic Forense (Semefo). Amb la intenció de portar la cultura de la perifèria als centres d’art, el grup va fer presentacions multidisciplinàries que abordaven la violència i els tabús a partir de la combinació d’elements de les arts plàstiques, la performance, el teatre i la música trash metal.

Interessats des d’un principi en el tema de la mort, el seu treball va passar de l’ús de materials orgànics d’origen animal a les despulles provinents del dipòsit de cadàvers, i va anar derivant cap a l’art conceptual i l’escultura minimalista. A partir de la fascinació pel que van anomenar “la vida del cadàver”, el col·lectiu va generar obres que actualment es consideren representatives de l’art mexicà i hereves d’una determinada tradició a l’hora de representar la mort.

SON[I]A parla amb María Virginia Jaua, escriptora, editora, analista i investigadora cultural, i amb Mariana David, historiadora de l'art, comissària i coautora, amb Bàrbara Perea, del llibre "SEMEFO. 1990-1999. De la morgue al museo", que documenta la història del col·lectiu.s.

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.