Activitats Cursos i seminaris

Imaginaris postcolonials d’Àfrica

Presentació del projecte "In and Out of Brussels"

15 al 16 feb. 2013

Els Opsomer

Els Opsomer "Building Stories # 001 [That Distant Piece of Mine]", 2012 (fotograma)

Auditori MACBA. En anglès sense traducció simultània excepte el dissabte 16. Entrada lliure. Aforament limitat

El seminari Imaginaris postcolonials d’Àfrica combina un debat sobre la condició postcolonial amb la presentació d'una sèrie de documentals produïts específicament per aquest projecte, entre els quals hi ha autors com Herman Asselberghs, Sven Augustijnen, Renzo Martens i Els Opsomer. A partir d'aquestes obres i els debats que han catalitzat, TJ Demos i Hilde Van Gelder, historiadors de l'art i autors d'una monografia titulada In and Out of Brussels, conduiran un seminari obert organitzat pel MACBA. La interrogació de les narratives neocolonials i les convencions del documental permeten imaginar noves perspectives crítiques. La qüestió que es reprendrà durant el seminari és un d'aquells temes condemnat a retornar eternament. És a dir, com es relata la història del colonialisme i, més en particular, com es representa la relació entre Europa i Àfrica des d'una perspectiva contemporània, situada en les condicions del present i marcada per un moment en què Europa també tendeix a identificar-se com una zona de crisi.

Seminari obert conduit per TJ Demos i Hilde Van Gelder.

Programa

Divendres 15 i dissabte 16 de febrer

Divendres 15
16 h Presentació del projecte In and Out of Brussels, a càrrec de Hilde Van Helder, T J Demos, codirectors del projecte, i Carles Guerra, col·laborador del projecte i conservador en cap del MACBA.

16.30 h Projecció de la pel·lícula Spectres (2011) de Sven Augustijnen, 104'

18.15 h Pausa

18.45 h. Projecció de la pel·lícula Speech Act (2011) de Herman Asselberghs, 29'

19.15 h Debat al voltant de les pel·lícules projectades i els textos del llibre In and Out of Brussels. Figuring Postcolonial Africa and Europe in the Films of Herman Asselberghs, Sven Augustijnen, Renzo Martens, and Els Opsomer. Editat per TJ Demos i Hilde Van Gelder.
Aquesta publicació es pot adquirir a través de l'enllaç següent: http://upers.kuleuven.be/en/browse-our-full-catalogue

Dissabte 16
17.30 h Projecció de la pel·lícula Building Stories # 001 [That Distant Piece of Mine] (2012) d'Els Opsomer, 37'

18.15 h Debat públic sobre la pel·lícula, amb la participació d'Els Opsomer, Hilde Van Gelder, TJ Demos, Manuel Olveira, Dora García i Carles Guerra.

19.30 h Pausa

20 h Presentació del llibre In and Out of Brussels. Figuring Postcolonial Africa and Europe in the Films of Herman Asselberghs, Sven Augustijnen, Renzo Martens, and Els Opsomer. Editat per: TJ Demos, Hilde Van Gelder. A càrrec de Hilde Van Gelder y TJ Demos

PARTICIPANTS
Hilde Van Gelder és professora associada d'història de l'art modern i contemporani a la Universitat de Lovaina i directora del Centre d'Investigació Fotogràfica Lieven Gevaert. És editora de la col·lecció Lieven Gevaert Series (University Press Leuven) i de la revista electrònica Image [&] Narrative (Open Humanities Press). Ha publicat en diverses revistes, com ara History of Photography, Semiotic Inquiry, Visual Studies i Philosophy of Photography. Juntament amb Helen Westgeest, és autora del llibre Photography Theory in Historical Perspective: Case Studies from Contemporary Art (Wiley-Blackwell, 2011). El 2011, Le Magazine du Jeu de Paume la va convidar a participar en el seu bloc i el 2012, va escriure un article al bloc del Fotomuseum Winterthur, titulat "Què pot fer la fotografia?".

TJ Demos és crític i professor del Departament d'Història de l'Art de l'University College de Londres. És autor de The Migrant Image: The Art and Politics of Documentary During Global Crisis (Duke University Press) i Return to the Postcolony: Specters of Colonialism in Contemporary Art (Sternberg Press).

Els Opsomer viu i treballa a Brussel·les (Bèlgica) i Rufisque (Senegal). La seva producció artística, que sorgeix d'un arxiu d'imatges urbanes en expansió constant, és una representació de la realitat globalitzada, en la qual s'exposa i es qüestiona la noció d'integritat personal que comporta. Les seves darreres pel·lícules se centren en el destí de les utopies modernes i en la seva esplendor perduda. Ha participat en diverses exposicions internacionals com la XII Biennal d'Istanbul, la I Biennal de Brussel·les, la VII Biennal de Kwangju i la V Biennal de Werkleitz, i ha estat resident de la Rijksakademie d'Amsterdam. La seva obra, com ella mateixa, viatja per tot el món.

Manuel Olveira és llicenciat en historia de l'art (Universitat de Santiago de Compostel·la) i belles arts (Universitat de Barcelona). Va ser cap d'educació del CGAC des de 1998 fins a 2001, any en què es trasllada a Barcelona per assumir la direcció d'Hangar (2001-2005). Des de 2005 fins a 2009 va dirigir el CGAC i entre 2010 i 2011 va posar en marxa Ágora, centre cultural per al progrés social a A Coruña. Ha estat comissari de nombroses exposicions i programes d'art públic tant a Espanya com en centres internacionals. El seu treball com a comissari, unit a una intensa tasca textual, se centra en la investigació real i contextual de nous formats de producció, circulació i mediació entre l'art i diferents sectors del públic.

L'obra de Dora Garcia es caracteritza per la participació dels espectadors, als quals insta a adoptar una postura en relació amb qüestions èticament controvertides, exigint-los que es comprometin a examinar detalladament aquests temes i a reflexionar sobre la naturalesa institucional de l'entorn en què es du a terme el seu encontre amb les obres d'art. Ha presentat la seva obra, entre altres llocs, a Münster Sculpture Projects (2007), el pavelló d'Espanya a la Biennal de Venècia (2011) i la documenta de Kassel (2012).

Contacte

Programes públics MACBA
Tel. 93 481 46 81
programespublics@macba.cat

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Continguts relacionats

Àudios

Exposicions

Activitats

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.