Activitats Altres

Presentació del llibre de Juan Vicente Aliaga"Orden Fálico. Androcentrismo y violencia de género en las prácticas artísticas del siglo XX"

29 maig 2008

Auditori MACBA. Entrada gratuïta. Aforament limitat

Les qüestions de gènere han estat deixades de banda per la història de l'art hegemònica. Al llarg de les dècades, els estudiosos de l'art, basant-se en visions i perspectives aparentment mancades d'ideologia, han ignorat la cultura visual en la qual es representen la feminitat i la masculinitat, i les regles coercitives que tot sovint se'n deriven.

En aquest assaig es proposa una relectura crítica i transversal de la modernitat, de les avantguardes, de l'art de factura convencional i realista, i també de les diferents opcions estètiques que ofereix l'art contemporani. Tot centrat en la influència de les normes de gènere, en la violència simbòlica i real que produeixen i en el pes excloent de l'androcentrisme masclista. En aquest sentit, i atès el caràcter estructural del gènere, el propòsit d'aquest llibre és dissecar el component polític i social que impregna els diferents corrents estètics canònics (futurisme, dadaisme, surrealisme, abstracció...), incloent-hi l'art utilitzat com a propaganda (en el nazisme, l'estalinisme, el franquisme...) i a més, analitzar les formes de resistència que han adoptat al segle XX diverses pràctiques artístiques, com ara l'art qüestionador de contingut feminista o les manifestacions postcolonials.

Presenten, a més de Juan Vicente Aliaga, l'autor, Nuria Enguita, Carles Guerra i Anna Maria Guasch.

Programa

Dijous 29 de maig, a les 19.30 h.

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.