Activitats categoria

Màquines constituents: poder constituent, biopolítica, democràcia

A càrrec de Wolfgang Streeck

14 al 15 abr. 2016

Josh Zakary. Arribada de refugiats siris a Viena. 2015

Josh Zakary. Arribada de refugiats siris a Viena. 2015

Dins el programa Màquines constituents: poder constituent, biopolítica, democràcia, organitzat pel Centro de Estudios del Museo Reina Sofía i el MACBA, es presenta aquesta sessió de conferències i seminaris a càrrec de Wolfgang Streeck.

Aquest programa pretén reflexionar, debatre i analitzar els continguts de la constitució política de les nostres societats en el moment present a partir del concepte de poder constituent i de les condicions necessàries per al seu desenvolupament com un gran experiment d’acció social col·lectiva i de mobilització general de les energies intel·lectuals, socials, culturals i polítiques de les societats europees. Es tracta d’estudiar i analitzar, a partir de la crisi dels equilibris polítics i institucionals que travessa Europa i Espanya, els processos constituents possibles en els diferents països europeus.

Programa

14 i 15 D'ABRIL DE 2016
Lloc: Auditori Convent dels Àngels

DIJOUS 14, A LES 19 h
El buidatge de la democràcia, la crisi del capitalisme i la construcció d’Europa
Conferència
En anglès amb traducció simultània.

DIVENDRES 15, DE 10 A 13 h
Dilemes d’Europa: les polítiques d’austeritat i la construcció de la democràcia europea
Seminari
En anglès sense servei de traducció simultània.

En aquestes sessions, l’objectiu és comprendre la situació de crisi institucional múltiple en què es troba el projecte de la Unió Europea i com la retroalimenten la crisi sistèmica del capitalisme i les bifurcacions a què s’enfronta l’economia global i, per tant, les classes i elits dominants presents en el tauler europeu. Igualment, pretén estudiar els diversos escenaris on es podria aventurar el projecte europeu per sortir de l’atzucac actual; debatre les iniciatives polítiques que caldria afrontar amb l’objectiu d’idear un curs pragmàtic d’acció política eficaç per introduir un nou ordre polític i constitucional; i analitzar les característiques de les forces polítiques que estarien en condicions de dur a terme aquestes tasques.

Wolfgang Streeck és director emèrit del Max Planck Institute for the Study of Societies de Colònia, professor de sociologia de la Facultat d’Economia i Ciènciees Socials de la Universitat d’aquesta ciutat i membre d’honor de la Society for the Advancement of Socio-Economics. Entre les seves publicacions més recents, destaquen: Re-Forming Capitalism: Institutional Change in the German Political Economy (2010), Politics in the Age of Austerity (2013) y Buying Time: The Delayed Crisis of Democratic Capitalism (2014).
New Left Review: Artículos de Wolfgang Streeck
Blog de Wolfgang Streeck
Verso Books - Wolfgang Streeck

Patrocinador principal d'activitats:

Inscripció

Gratuït. Aforament limitat.

Contacte

Programes públics
macba@macba.cat
Tel: 93 481 33 68

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.