Activitats Secundària i batxillerat

Lectures d'una col·lecció

08 juny 2011 al 30 juny 2012

Visita al MACBA del IES SJB, 2011. Foto: David Campos

Visita al MACBA del IES SJB, 2011. Foto: David Campos

Per a educació secundària i batxillerat

Aquest projecte comença amb un recurs concebut per ser utilitzat a l'aula abans de la visita al Museu que proposa les bases per iniciar un debat que després seguirà a les sales davant les obres exposades.

L'objectiu del projecte és suscitar en els estudiants un interès per l'art i la societat del seu moment a partir dels diversos temes proposats. Utilitzant aquests recursos, els alumnes han de poder construir un criteri que els permeti apropar-se a les obres d'art amb competència, passant de la història de l'art i de la cultura a una apreciació estètica i cognitiva que es basi en la confrontació directa i personal entre l'obra i qui l'observa.

"Entre el documental i el gest poètic" és la primera d'un conjunt de lectures que proposen diferents mirades sobre l'art i el seu temps a partir de la Col·lecció MACBA.

Treball previ a l'aula

El projecte consta de dues parts: la primera té lloc a l'institut mateix amb el suport d'un CD-ROM interactiu que el MACBA facilita al centre per tal de que el professorat mateix l'utilitzi segons l'adaptació curricular que cregui convenient per a cada grup escolar. Aquest treball previ planteja un itinerari concret a través d'obres de la Col·lecció MACBA i estableix un tema de debat.

Visita al Museu

Durant la visita que posteriorment es fa al Museu, els joves tenen l'ocasió de confrontar-se directament amb les obres, algunes de les quals ja hauran vist abans en el CD-ROM, i de posar en joc diversos procediments d'anàlisi a partir de les nocions construïdes. Es tracta de debatre en grup punts de vista i opinions, i contrastar-les amb les informacions específiques que proporcionarà el monitor.

Entre el documental i el gest poètic

Aquests dos conceptes ens ajudaran a analitzar els canvis produïts en les pràctiques artístiques a partir de la fi de la Segona Guerra Mundial. Dins el panorama desolador de la postguerra, l'art buscarà, ja sigui com a necessitat de testimoniar allò que passa (documental) o com a fugida o distanciament d'allò real (gest poètic), possibles sortides i respostes a l'angoixa que caracteritza aquest període. El documental permet oferir un testimoni de la realitat i generar un arxiu, ja sigui textual (document escrit) o visual (fotografia, cinema), que esdevindrà un fragment de memòria individual o col·lectiva.

Analitzarem l'obra d'artistes com ara Joan Colom, Roberto Rosellini i Robert Frank, que a més de mostrar la ciutat en ruïnes, la precarietat o la pobresa, ho fan buscant el caràcter més emotiu i humà. En canvi, altres artistes es decanten per un distanciament voluntari de la realitat i opten per una aproximació més poètica, per una recerca de noves solucions al marge de la representació de la realitat. En aquest sentit, la ràbia, el pessimisme o la necessitat de canvi seran presents en l'obra d'artistes com Antoni Tàpies, Henri Michaux, Manuel Millares, Lucio Fontana i Jean Dubuffet, que mostren la situació de crisi i la necessitat de fugir a través de l'expressió íntima del seu món interior.

Inscripció

Com participar en el projecte?
Per poder disposar del CD-Rom interactiu heu de sol·licitar-lo al vostre Servei Educatiu / Centre de Recursos Pedagògics o bé al MACBA. Préstec gratuït.

Durada: el treball proposat en el CD té una durada mínima d’una classe i inclou, a més, propostes de treball per als alumnes i materials addicionals.

Visita al museu:
Horari de les visites: de dilluns a divendres, al matí i a la tarda (excepte els dimarts)
Durada: 75 minuts aproximadament.
Grups d'un màxim de 20 alumnes per educador.
Preu: 40 € per grup


Tipus de grup
Nivell escolar
Tipus de visita

Visites guiades, hora preferent de visita


L'enviament de la butlleta no implica la reserva de plaça. Se us confirmarà la vostra matrícula per correu electrònic.

Conforme a la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic, i a la vigent Llei Orgànica 15 13/12/1999 de Protecció de dades espanyola, us informem que les vostres dades seran incloses en la nostra base de dades amb l'únic objectiu d'oferir-vos les notícies del MACBA. Sempre que ho desitgeu podeu accedir a les vostres dades, modificar-les o donar-les de baixa. El MACBA es compromet a no compartir amb cap altre entitat o organització les dades dels seus subscriptors, ni fer un ús comercial de les mateixes.

Contacte

Telèfon d'atenció per a grups i programes educatius 93 412 14 13
educacio@macba.cat

Per sol·licitar el dossier d'obres del projecte, envieu un correu a: educacio@macba.cat

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Continguts relacionats

Exposicions

Àudios

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.