Activitats Cursos i seminaris

Feminisme i desconstrucció

16 des. 2005 al 27 gen. 2006

Conferència i seminari a càrrec de Gayatri Chakravorty Spivak

Gayatri Chakravorty Spivak (Calcuta, 1942), coneguda fonamentalment per ser una de les principals veus de la teoria del postcolonialisme, centrarà la conferència i el seminari posterior en un dels seus eixos de treball, que tracta de la necessitat d'articular i modificar el marxisme, el feminisme i la desconstrucció. Això s'aprecia molt clarament als assajos que va anar publicant al llarg dels anys setanta, en què encarava problemes relacionats amb les estratègies feministes de lectura, la política de la interpretació i el lloc institucional dels estudis literaris.

"Quan es pregunta a Gayatri Chakravorty Spivak sobre la força d'aquesta «multitud» que, segons Antonio Negri, té a les seves mans les eines necessàries (fluids migratoris que trenquen les fronteres, desaparició de la propietat en el món del treball immaterial, etc.) per respondre l'Imperi i aconseguir l'adveniment del comunisme, la seva resposta és demolidora, contundent, com només podria donar-la un d'aquells cossos perduts en el tercer món del Tercer Món: «L'ús de la informació tecnològica per part dels sectors radicals té poc a veure amb els milions de persones que estan completament fora del circuit d'accés a aquella tecnologia, fins i tot fora de la possibilitat migratòria. Aquells són els ‘subalterns' ja descrits per Antonio Gramsci en els seus quaderns de la presó. Ser capaç de ‘parlar' o d'‘actuar' significa tenir la possibilitat de donar una resposta.» I és que la «multitud» és una noció que pot emmascarar una heterogeneïtat fonamental, la que es dóna a grans trets entre els grups socials que, d'una manera o una altra, poden accedir als mitjans de comunicació i de moviment, i aquells que no poden fer-ho. De fet, el «subaltern» és aquell o aquella que no pot parlar i, per tant, no és capaç de respondre."

Manuel Asensi

Aquesta activitat forma part del programa obert del PEI

Activitat organitzada amb la col·laboració del Departament de Psicologia Social de la Universitat Autònoma de Barcelona, el Centre Dona i Literatura, Càtedra UNESCO Dones, desenvolupament i Cultura (Universitat de Barcelona) i amb la participació del grup Cos i Textualitat (UAB, UB, UdG, UM).

Programa

DIMECRES 25 DE GENER, a les 19.30 h.
Conferència pública

Amb servei d'interpretació simultània. Auditori del MACBA. Entrada gratuïta. Aforament limitat.

DIJOUS 26 I DIVENDRES 27 de GENER, de 18 a 21 h.
Seminari

Seminari en anglès. Auditori del MACBA. Inscripció prèvia. Places limitades.

Inscripció

Preinscripció: fins el 18 de gener. Per participar en el seminari, cal que envieu al departament de Programes Públics del MACBA un currículum i un escrit breu explicant les motivacions per fer el seminari a programespublics@macba.cat, fax: 93 412 46 02.

Matrícula: del 13 al 17 de gener; gratuïta prèvia accpetació de plaça.

Contacte

Programes públics MACBA
tlf. 93 412 08 10
programespublics@macba.cat

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Continguts relacionats

Documents

Activitats

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.