Miserachs Barcelona Miserachs Barcelona Miserachs Barcelona Miserachs Barcelona Miserachs Barcelona Miserachs Barcelona Miserachs Barcelona Miserachs Barcelona Miserachs Barcelona Miserachs Barcelona
coberta xavier miserachs portfolio

Miserachs Barcelona

35 €
disponible en la biblioteca

«La complejidad y la seducción de una ciudad viva. Todo es aquí.» Así resumía Josep Maria Espinàs las escenas cotidianas y amables que Xavier Miserachs había seleccionado para Barcelona, blanco y negro (publicado por Aymà en 1964). Reinterpretando al fotógrafo y su trabajo más ambicioso, esta publicación propone de la mano del comisario Horacio Fernández un recorrido inédito a partir de 84 fotografías de las 371 que conforman el libro original.

Con la obra de William Klein y Francesc Català-Roca como referentes, Miserachs documenta el día y la noche de la ciudad. Retrata el paseo familiar, las fiestas y los niños en la calle, los rastros o mercados de viejo, los obreros saliendo de la fábrica y las maletas de los inmigrantes en la estación. Este fotolibro se ha publicado con motivo de la exposición Miserachs Barcelona, presentada en el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) del 18 de septiembre de 2015 al 27 de marzo de 2016.

mostrar más mostrar menos
año de publicación
2015
soporte
Impreso
dimensiones
19,3 x 28,95 cm
línea editorial
Exposiciones
ediciones
Cat/Eng/Spa 978-84-16282-33-3 (Portfolio)
coedición
RM Verlag (Edició portfolio)
páginas
144
ilustraciones
84
diseño
Ramon Pez y Laia Abril
año de publicación
2015
coedición
RM Verlag (Edició portfolio)
soporte
Impreso
páginas
144
dimensiones
19,3 x 28,95 cm
ilustraciones
84
línea editorial
Exposiciones
diseño
Ramon Pez y Laia Abril
ediciones
Cat/Eng/Spa 978-84-16282-33-3 (Portfolio)
Premios
4 files
2016
Kassel Fotobookfestival (Alemania)
Nominado por el editor Markus Schaden
2016
Prix du Livre dels Rencontres d’Arles (França)
Nominado por el editor Markus Schaden
2016
PhotoEspaña (Madrid)
Libro seleccionado
2016
José Lázaro Galdiano
A la calidad editorial

artista

Xavier Miserachs
Barcelona
1937
Xavier Miserachs (Barcelona, 1937-1998) és un dels fotògrafs de referència del país. El 1952 es va fer membre de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya, on va conèixer Oriol Maspons, amb qui va iniciar una amistat que va durar tota la vida. El 1954, a l’edat de disset anys, va guanyar el i Trofeu Luis Navarro, atorgat pel ii Saló Nacional de Fotografia Moderna de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya. Aquell mateix any va començar els estudis de medicina, que va abandonar a l’últim curs per dedicar-se plenament a la fotografia.

El 1957 hi va haver la primera de les dues exposicions –ja clàssiques– que van reunir fotografies de Xavier Miserachs, Ricard Terré i Ramón Masats, a l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya a Barcelona, a la seu d’AFAL a Almeria i a la Real Sociedad Fotográfica de Madrid. Al cap de dos anys, el 1959, es va presentar la segona exposició del trio Terré-Miserachs-Masats a la Sala Aixelà de Barcelona. Des de llavors, Miserachs va ser un dels artífexs de la renovació del gènere de fotografia documental que es va viure al país i que entroncava amb una tradició iniciada abans de la Guerra Civil. Alguns dels llibres fotogràfics de Miserachs han configurat durant dècades la imatge de Barcelona i la Costa Brava. Barcelona. Blanc i negre (Aymà, 1964), Costa Brava Show (Kairós, 1966) i Los cachorros (Lumen, 1967) són algunes de les obres fonamentals de l’avantguarda fotogràfica de l’època. Entre les principals influències destaquen l’obra del fotògraf William Klein i els seus llibres de ciutats, en particular el primer, dedicat a Nova York i publicat el 1955. Així mateix, l’exposició The Family of Man (1955) va causar en Miserachs, igual que en els seus companys de generació, una profunda impressió que va ser determinant per articular una poètica neorealista que representava el pas de les classes populars cap al nou entorn urbà.

Des de finals dels anys seixanta, Miserachs va anar ampliant la seva activitat com a fotògraf per incloure la publicitat, el reportatge i la fotografia editorial. A partir del 1966 va començar a viatjar pel món com a corresponsal per a les publicacions La Actualidad Española, Gaceta Ilustrada, La Vanguardia, Interviú i Triunfo. El 1969 va ser cofundador i primer professor de fotografia de l’escola Eina, i el 1970 la seva activitat es va estendre puntualment al cinema: va ser realitzador i director de fotografia de dues pel·lícules underground, dirigides per Enrique Vila-Matas i Emma Cohen, i aquell mateix any va dirigir i va produir el curtmetratge Amén, historieta muda. En els últims anys de la seva vida, Miserachs es va interessar per l’escriptura amb la voluntat de deixar testimoni de la seva concepció de la fotografia amb llibres com Fulls de contactes. Memòries (Edicions 62, 1998) i Criterio fotográfico (Omega, 1998). Les seves fotografies formen part de les col·leccions més destacades de fotografia de l’època, com Fotocolectania i el MACBA.
Leer más
artistas
1 artistas
Xavier Miserachs
más información 02:23

exposición

18.09.2015 – 28.03.2016

Miserachs Barcelona