(disponible en catellano pronto)

La Fundació Joan Brossa, el MACBA i Amical Wikimedia organitzen una Viquimarató per millorar l'entrada de la Viquipèdia en català sobre Joan Brossa, amb l'objectiu d'actualitzar i millorar l'article.

Una Viquimarató és una activitat on un grup de viquipedistes es troben físicament en un lloc -sovint una biblioteca- per ampliar el màxim possible un article i/o temàtica determinada de l'enciclopèdia. Ja s'han fet viquimaratons per ampliar l'article sobre Xavier Miserachs, Joan Miró, Ángeles Santos Torroella o Modest Cuixart, entre altres. És una bona manera de fer créixer un article d'una manera ràpida i també de socialitzar un viquiprojecte. Els experts proporcionen bibliografia de qualitat, i els viquipedistes només necessiten connexió a Internet, bibliografia, una taula, una cadira i, si pot ser, cafè.

Joan Brossa (Barcelona, 19 de gener de 1919 – 30 de desembre de 1998) és el poeta avantguardista català més important del segle XX. Al llarg de la seva vida, Brossa va aplegar una quantitat ingent i molt variada de materials. Son cèlebres les fotos del seu primer estudi al carrer Balmes, que mostren els munts de papers que emmagatzemava al terra de totes les estances. Va ser aquesta acumulació la que el va impulsar a llogar, el 1987, un segon estudi en què va continuar-hi conservant documentació diversa fins a la seva mort.

Per salvaguardar aquest llegat documental, al cap d’un any de la mort del poeta es va constituir la Fundació Joan Brossa, que va assumir la custòdia i catalogació de tot aquest material. Es calcula que l’arxiu personal de Brossa consta aproximadament de 52.000 documents.

Al gener de 2012 tant la biblioteca com l’arxiu personal de Joan Brossa i la seva col·lecció d’art (entre la que hi havia obres seves, però també obres d’altres artistes com Miró i Tàpies) van passar a la custòdia del Centre d’Estudis i Documentació MACBA, arran d’un acord de comodat a 25 anys firmat entre la Fundació Brossa, l’Ajuntament de Barcelona (que a la mort del poeta havia heretat el contingut d’un dels seus estudis) i el mateix MACBA. És per això que totes aquestes institucions vetllen per difondre la figura de Joan Brossa.

Participante

Joan Brossa
Joan Brossa "Poema visual", 1988

Programa

9.30 h. Benvinguda a la porta del MACBA
9.45 h. Presentació del projecte i visita guiada
10.15 h. Inici Viquimarató
14 h. Fi de la Viquimarató

Contenidos relacionados

Actividades

Vídeos

Imágenes

“Joan Brossa a la II Fira de Teatre de Tàrrega, 1982”. Fotografia de Jaume Maymó