Andrea Fraser: De la crítica institucional a la institución de la crítica Andrea Fraser: De la crítica institucional a la institución de la crítica Andrea Fraser: De la crítica institucional a la institución de la crítica Andrea Fraser: De la crítica institucional a la institución de la crítica Workshop Activar l’aula, mireia Saladrigas. Foto: © Eva Carasol / mACBA, 2015

Andrea Fraser: De la crítica institucional a la institución de la crítica

20 €

Andrea Fraser (Montana, USA, 1965) is not only one of the main exponents of institutional critique in contemporary art, but probably the first person to use this term in print.

De la crítica institucional a la institución de la crítica is a kind of retrospective featuring theoretical essays, public elocutions and descriptions of artistic actions by Fraser. The publication addresses the variety of tactics and concepts used by the artist in her analysis of the conditions of cultural autonomy and the aesthetics of art.

see more show less
artist
Andrea Fraser
Billings
1965
Nascuda a Billings (Montana) el 1965, va créixer a Berkeley (Califòrnia) i es va formar a l’School of Visual Arts i a l’Independent Study Program del Whitney Museum a Nova York, ciutat on viu i treballa. La seves performances, vídeos i instal·lacions es construeixen com una reflexió crítica als mecanismes que sustenten el món de l’art. Propera als estudis de gènere i a la teoria dels camps socials del sociòleg Pierre Bourdieu, els diferents agents del sector de l’art (comissaris, museus, col·leccionistes, artistes i públics) són analitzats amb ironia a les seves perfomances, textos, vídeos i instal·lacions. Docent al Departament d’Art de la Universitat de Califòrnia de Los Angeles, Fraser és autora d’assajos i textos teòrics sobre la performance publicats a revistes com Art in America, October o Artforum, i ha impulsat grups de performance feminista com The V-Girls (1986-1996) i altres iniciatives artístiques col·lectives com Parasite (1997-1998), Services (1994-2001) i Orchard (2005-2008). Ha exposat a destacats espais d’art i museus de l’àmbit internacional. Entre d’altres, al Museu d’Art de Filadèlfia (1989), al Kunstverein de Munic (1993, 1994), a la Biennal de Venècia (1993), a la Whitechapel de Londres (2003), al Museum of Contemporary Art de Los Angeles (2005), al Centre Georges Pompidou de París (2009) i al MACBA de Barcelona (2016). L’any 2013 el Museu Ludwig de Colònia va realitzar una retrospectiva del seu treball. Té obra a nombroses col·leccions com la Fundació Antoni Tàpies, el Centre Georges Pompidou de París, la Generali Foundation de Viena, el Museum of Contemporary Art de Los Angeles, el Whitney Museum of American Art de Nova York i el MACBA de Barcelona.
meet the artist
Andrea Fraser: De la crítica institucional a la institución de la crítica
1 artists