Imagen
1989-1995
Document manuscrit i reprografiat. -- Documentació sobre el poema corpori "Record d'un malson" de Joan Brossa, relatiu a Josep Maria de Porcioles i Colomer. -- El full 470 correspon a un retall del diari "El Observador" del 7 de setembre de 1993, i.e. un article d'opinió de Jaume Lorés titulat "Porciolismo". Lorés critica els polítics que, amb motiu de la mort de Josep Maria de Porcioles i Colomer, han obviat la seva col·laboració amb el franquisme i han valorat positivament la seva tasca a l'alcaldia de Barcelona durant els anys 1957-1973.
-- Al verso del full 471, el títol "Record d'un malson" escrit amb bolígraf i, més avall, la frase "Poema anticommemoratiu" escrita amb bolígraf en relació amb un poema corpori de Joan Brossa sobre la figura del polític català Porcioles i Colomer; i, al verso del full 471, la data de concepció i de realització del poema, i.e. "1989-nov. 1991", i el nom de dos docents de l'Escola Massana autors de la realització del poema corpori "Record d'un malson" concebut per Joan Brossa, i.e. els noms "Imma Figueras" i "Hèctor Cesena" escrits amb bolígraf; i el nom "Carolina Tubau" escrit amb bolígraf. -- Al recto del full 472, el títol "Record d'un malson" escrit amb llapis i el cognom "Figueras", i.e. Imma Figueras, juntament amb el terme "Escultora" i un número de telèfon, escrit amb bolígraf. Al verso del full 472, novament el títol "Record d'un malson" escrit amb llapis seguit d'un subtítol poc intel·ligible, i.e. "Poema visual antico[++] [++++]", escrit amb llapis. -- Al recto del full 474, un requeriment reprografiat del secretari de l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs a la regidora Consolación Blanca Domínguez, del 9 de juny de 1995, perquè retorni el poema corpori "Record d'un malson" al despatx adjunt de l'alcalde Jaume Vallès, d'acord amb un decret adoptat per l'alcaldia. Al recto del full 474, el títol "Record d'un malson" escrit amb llapis de la mà de Pepa Llopis. -- Al recto del full 475, un text titulat "Alliberament d'una escultura de Joan Brossa a Sant Adrià", reprografiat amb la data "11/06/1995", potser d'una notícia de la premsa; el text fa una crònica de l'actuació de dos regidors de Sant Adrià de Besòs que, amb el suport de diversos ciutadans i entitats de la ciutat, i en presència de Joan Brossa, van col·locar l'obra "Record d'un malson" a la via pública, al barri de la Mina d'aquest municipi, coincidint amb la celebració d'una setmana cultural en aquest barri. -- Al recto del full 477, una fotografia impresa en color del poema corpori "Record d'un malson" de Joan Brossa. -- Al recto del full 469, diverses referències d'inventari d'Isidre Vallès i Rovira escrites amb llapis (corr. en bolígraf).
El full 469 s'ha obtingut de reutilitzar un fragment retallat d'un sobre. -- Al recto del full 473, un esbós o una referència d'un poema corpori concebut per a la façana de l'edifici del Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona, i.e. "'Poema visual per a una façana', 'Material alfabètic', 'Desglossament d'un rètol de 50 lletres', Cada grup de lletres és de color diferent", escrit amb bolígraf. -- Al recto del full 473, una provatura escrita amb llapis per a compondre un vers d'una composició; i.e. "Les campanes del temps" escrit amb llapis. -- Al verso del full 473, una composició sense títol de 4 versos; Comença, "Podri[+] pe[++] sobre alg[++] te[++] / que em cridés l'atenció"; Acaba, "Avui em sento viure / ext[++] a mi [+++]", vers lliure, escrit amb bolígraf. Al recto del full 473, una provatura escrita amb llapis poc intel·ligible per a compondre dos versos d'una composició, i.e. "Em sento v[++] ext[++]t / a mi [+++]", escrit amb llapis. -- Al verso del full 473, una composició en vers lliure sense títol, i.e. les lletres de l'alfabet en majúscula escrites amb bolígraf i els versos "a poc a poc i amb b[ona] ll[etra] / p[++] no equi[++]", escrit amb bolígraf. Al recto del full 473, una provatura escrita amb llapis per a compondre els dos versos de la composició. -- Al verso del full 473, una composició titulada "TV" de 12 versos; Comença, "Sobre el cap es p[++] / [+++] barret"; Acaba, "La p[++] a l[+] [++++] / [++++]", vers lliure, escrit amb bolígraf. -- Al verso del full 473, una composició sense títol de 6 versos; Comença, " Posada una celofana sobre el cap, / tires de cel·lo,"; Acaba, "Després puntegeu / la calba per delimitar la plantilla, que a mans / del postisser, esdevindrà la perruca."(sic), vers lliure, escrit amb bolígraf (corr. en bolígraf i en llapis).

Technical details

Belongs to:
Other > [Esbossos de poemes corporis i expedients de projectes sobre els poemes corporis esbossats]
Credit:
Col·lecció MACBA. Centre d'Estudis i Documentació. Fons Joan Brossa. Dipòsit Fundació Joan Brossa
Series:
Sub-subsèrie Poemes corporis. Subsèrie Obra objectual. Sèrie Esborranys d'obra visual i objectual. Secció Creació de manuscrits. Fons Joan Brossa
Publication/Production:
[198--199-]
Language:
Catalan
Spanish
Material type:
Document
Identification number:
A.JBR.03508.034
Call number:
BROSSA_MANUS_ESB_OBJ_PC_00001_021