VIDEO

De cossos absents Producció de presència i vulnerabilitat

Maite Garbayo

12/11/2018
Categoria
Fons audiovisual / Conferències i debats

En aquesta sessió intentarem pensar formes possibles d’articulació de la presència del cos en l’espai públic. Algunes de les primeres performances que es van fer als anys setanta a l’Estat espanyol o les ocupacions dels carrers per part de l’activisme feminista de l’època materialitzen presències que comparteixen una vulnerabilitat que avui reconeixem com a característica de les noves subjectivitats polítiques. Davant de l’ideal de presència i transparència de significats heretat de la modernitat liberal, es proposen unes presències absents i subjectivitats obliqües. Si és la presència la que garanteix la viabilitat del subjecte en l’espai públic, l’absència ens permet imaginar modes de subjectivació discordants que comprometin la presència entesa com a completitud i representativitat política. Com a possible resposta al problema de ser vistes, artistes com Dorothèe Selz, Fina Miralles, Àngels Ribé i Olga L. Pijoan van posar en marxa veladures, ocultacions i canvis que ens conviden a anar més enllà de la visualitat.

Maite Garbayo és historiadora de l’art i investigadora, doctora en Història de l’Art per la Universitat del País Basc i màster en Història de l’Art per la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic. Actualment
és acadèmica al Departament d’Art de la Universitat Iberoamericana (Ciutat de Mèxic). Entre 2015 i 2016 va fer el postdoctorat a l’Instituto de Investigaciones Estéticas de la UNAM amb el projecte Intersubjetividad y transferencia. Hacia una estética de lo incalculable. Ha publicat en diversos catàlegs d’exposicions, llibres i revistes especialitzades. Des de 2014 forma part de la Red de Conceptualismos del Sur. El 2016 va publicar el seu primer llibre, Cuerpos que aparecen. Performance y feminismos en el tardofranquismo(Consonni). Les seves investigacions se centren en les interseccions entre les teories feministes, la cultura visual i les visions des del sud, amb una atenció especial a les pràctiques de performance i el cos.

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Continguts relacionats

Activitats

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.