Activitats Cursos i seminaris

Crisi global i teoria urbana crítica

10 març 2017

Crisi global i teoria urbana crítica

Crisi global i teoria urbana críticaLa realitat urbana ha canviat tant en els últims decennis que de vegades s’ha arribat a fer irrecognoscible. Les transformacions són certament aclaparadores: el creixement explosiu de les megaciutats perifèriques; el canvi en les formes de les grans ciutats tradicionals, cada vegada més disperses i sense límits ben definits; les formes de gestió i planificació centrades en el creixement i la competitivitat, progressivament allunyades de la regulació i de l’alleujament de les desigualtats socioespacials. Canvis de gran envergadura que es barregen amb l’atenció necessària als efectes de la recessió econòmica global i a un estat de creixent agitació social.

Aquest seminari es proposa posar al centre del debat els grans reptes actuals de la teoria urbana: l’expansió de la urbanització, la dialèctica multiescalar centre-perifèria i l’emergència de moviments socials urbans. Alhora, també pretén prendre consciència del paper de l’hegemonia teòrica angloamericana en la definició dels grans temes de reflexió, i qüestionar-la quan calgui.

Activitat organitzada per Espais Crítics.

Amb la col·laboració de: Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca; Universitat de Barcelona; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat Oberta de Catalunya; Icaria Editorial

Programa

DIVENDRES 10 DE MARÇ DE 2017, DE 16 A 20.30 h
Lloc: Auditori Meier

16 h Presentació del seminari i del volum 9 de la col·lecció «Espacios críticos», Neil Brenner. Teoría urbana crítica y políticas de escala, d’Álvaro Sevilla (Barcelona: Icaria, 2017)

16.10 h Conferència de Margit Mayer (Freie Universität Berlin), «Neoliberalism and the urban»

17.15 h Taula rodona «Escales Urbanes», amb Ramon Ribera Fumaz (Universitat Oberta de Catalunya), Joan Vicente (Universitat de Girona) i Claire Colomb (The Bartlett School of Planning, University College London)

18.30 h Pausa

19 h Presentació d’Álvaro Sevilla Buitrago (Universidad Politécnica de Madrid) sobre l’obra de Neil Brenner

19.20 h Conferència de Neil Brenner (Graduate School of Design, Harvard University), «Critical Urban Theory and Planetary Urbanization»

Inscripció

Entrada gratuïta. Sense inscripció prèvia. 200 places disponibles. Amb traducció simultània.

Contacte

Programes públics
macba@macba.cat
Tel: 93 481 33 68

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.