Activitats Música i arts en viu

Concert de percussió amb audiovisuals

MACBA es viu

12 oct. 2013

Concert de percussió amb audiovisuals

Concert de percussió amb audiovisuals

Atri del MACBA. Aforament limitat.

La col·laboració entre l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i el MACBA continua oferint propostes musicals interessants. En aquesta ocasió, el concert s’articula al voltant de la idea de la simplicitat, però sense deixar de banda la recerca de nous móns tímbrics, artístics i sonors.El programa mostra que els instruments de percussió anomenats simples poden tenir una gran importància en el discurs musical. La gran varietat de sons, colors i timbres dins de la percussió es fa encara més explícita en instruments com ara el güiro, l’Spring Drum, el bol tibetà o la caixa xinesa.

A partir d’aquesta idea, sorgeix una interacció artística a dues bandes. La primera es basa en la combinació de la percussió amb un instrument igual de primitiu: la flauta. I la segona se centra en el diàleg del conjunt dels instruments amb el material audiovisual, que en aquest cas no és un acompanyament més, sinó una part essencial del concert.

Programa

DISSABTE 12 D'OCTUBRE, A LES 19 h

Mani. Mono per Spring Drum (2007)
Pierluigi Billone (1960)
10 min

El cicle d’obres per percussió anomenades Mani de Pierluigi Billone, compositor italià establert a Viena, fa referència a la capacitat de la mà de crear un contacte viu amb el so. Mani. Mono (2007) s’inspira en els pobles indígenes americans del voltants de Mono, un llac situat a més de dos mil metres d’altura, en el Yosemite National Park de Sierra Nevada, Califòrnia. El resultat és un so ancestral de ressonàncies inesperades.

Petites catàstrofes (2010)
Ramon Humet (1968)
10 min

Petites catàstrofes és una obra de dimensions reduïdes en que s’exploren diverses formes de desintegració del gest i del ritme mitjançant una instrumentació mínima. La intenció és dotar l’obra de la màxima intensitat a partir de molt pocs elements. És per aquesta raó que la base n’és el ritme. Aquesta peça representa també l’exaltació de l’energia i la força pròpies de la percussió.

1. Energico
2. Ondeggiante
3. Deciso

Lend/Lease for Piccolo and Wood Blocks (2008)
David Lang (1957)
5 min

Lend/Lease va ser un programa creat per esquivar la suposada neutralitat que es va viure als Estats Units dos anys abans que s’impliquessin activament en la Segona Guerra Mundial. Durant aquells dos anys, els Estats Units van enviar gratuïtament armes al Regne Unit com a avançament a la seva eventual entrada en el conflicte. La peça Lend/Lease mostra l'esperit d'aquesta cooperació.

Amazonia Dreaming per caixa i veu (1987)
Annea Lockwood (1939)
8 min

Aquesta és una peça nocturna, evocadora de l’ampli ventall de sons de la selva amazònica. Va ser encarregada pel compositor i percussionista Stuart Smith per a la seva antologia de noves obres per caixa, The Nobel Snare.

Júpiter
Rubén Martínez Orio (1988)

Entre els anys 2004-2006, la NASA va enviar sondes a Júpiter amb la intenció de fer medicions de tota mena, obtenint-ne informació sobre l'energia despresa en les tempestes, vents solars, rotacions, arcs de xoc, etc. Tots ells aportaven dades numèrics de la quantitat d'energia electromagnètica emesa. Com que el so no és altra cosa que energia que es desplaça per un medi, aquestes dades de la NASA es van transformar en àudios que intentaven representar com sona aquest planeta.A partir d'aquí, Martínez Orio els ha aplegat i elaborat en un un únic compendi de tots ells. El so és pur i no se n'ha canviat cap paràmetre per tal de no perturbar-ne l'essència.

Direcció artística: Miquel Bernat
Percussió: Rubén Martínez Orio
Piccolo: Aina Casal
Audiovisuals: Lur Olaizola

Mani.Mono, Lend/Lease i Júpiter són peces interpretades amb videoimatge.

Amb el suport de:

Contacte

Programes públics
Tel. 93 481 46 81
programespublics@macba.cat

Informació de contacte

Les sales del MACBA estan dotades d'accés a internet gratuït per a tots els visitants. Sol·licita la contrasenya a recepció.

El calendari amb la programació completa.

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Continguts relacionats

Vídeos

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.