Activitats Música i arts en viu

Yvonne Rainer

Conferència-performance

19 al 20 des. 2017

Yvonne Rainer, The Concept of Dust: Continuous Project-Altered Annually, 2016. Photo © Paula Court.

Yvonne Rainer, The Concept of Dust: Continuous Project-Altered Annually, 2016. Photo © Paula Court.

Amb motiu de l’exposició retrospectiva de l’artista novaiorquesa Rosemarie Castoro al MACBA, Rosemarie Castoro. Enfocar a l'infinit, centrada en els primers anys de la seva carrera (1964-1979), el museu organitza un programa de dansa amb Yvonne Rainer, figura clau de la dansa postmoderna. Castoro va participar en cercles d’art minimalista, dels quals formaven part les ballarines i coreògrafes Yvonne Rainer, Twyla Tharp, Lucinda Childs i Joan Jonas. En el cas concret de Rainer, Castoro va participar com a intèrpret en la seva obra Carriage Discreteness, els accessoris minimalistes de la qual van ser dissenyats per Carl Andre i que es va presentar en el marc de Nine Evenings: Theatre and Engineering el 1966. L’enregistrament d'aquesta peça de dansa s’inclou en l'exposició.

En aquest programa combinat, Yvonne Rainer presenta dos dels seus treballs més recents: una conferència-performance que interpreta ella sola a l’escenari i la seva última coreografia, The Concept of Dust. Rainer és una figura clau de la dansa contemporània. El 1962 va ser una dels fundadors del Judson Dance Theatre. Inspirant-se en les nocions d'indeterminació de John Cage, va crear les seves actuacions d'acord amb una sèrie de tasques genèriques que integraven gestos quotidians en un vocabulari de dansa. El 1966 va estrenar Trio A, la primera secció de la seva obra The Mind is a Muscle. Tot i que des de mitjans dels seixanta ja incorporava imatges projectades en els seus entorns de performance, Rainer va escriure i dirigir la seva primera pel·lícula de durada mitjana, Lives of Performers, el 1972. El 1975, es va començar a dedicar principalment a fer migmetratges i llargmetratges en què va reinvertir codis narratius. Entre el 2000 i el 2006, va tornar a la coreografia i va crear dues obres noves: After Many a Summer Dies the Swan (2000), una actuació grupal encarregada per la Fundació Baryshnikov Dance, i AG Indexical, amb una petita ajuda de H.M. (2006).

CONFERÈNCIA-PERFORMANCE D'YVONNE RAINER
Dimarts 19 de desembre, 19 h
Lloc: Auditori MACBA
Revision: A Truncated History of the Universe for Dummies. A Rant Dance by Yvonne Rainer

DANSA
Dimecres 20 de desembre, 20 h
Lloc: Mercat de les Flors, Sala Pina Bausch
The Concept of Dust: Continuous Project – Altered Annually (2014) és un treball en curs que interrelaciona la dansa formal amb diversos textos que tracten de l’envelliment i la mort, històries personals i material citat d’una varietat de fonts, com per exemple les antigues dinasties de l’Orient Mitjà (Metropolitan Museum), troballes paleontològiques (New York Times) o cites literàries. Aquests textos són llegits en veu alta per Rainer i els ballarins de manera intermitent. El poder del llenguatge com a trajectòria que corre paral·lela a la música (Gavin Bryars, Giovanni Paisiello) continua sent un element coordinador important en el treball de Rainer. Aquests tres eixos –moviment, música i text– es combinen per crear un ambient una mica melancòlic. A Dust, els intèrprets tenen la llibertat d’iniciar i/o avortar els moviments al seu gust, prenent decisions espontànies i exercitant diverses opcions durant els 50 minuts de durada de la peça. El resultat és una estructura que sembla creada a l’atzar, amb impredictibles moments d’uníson, humor i convergències sorprenents.

Textos citats (sense ordre predeterminat): Barack Obama, Maureen McLane, Harold Brodkey, Jean Luc Godard, Fredric Jameson, Alex Ross, Louise Bourgeois, Yvonne Rainer, D.H. Lawrence, wall inscriptions in the Islamic wing of the Metropolitan Museum of Art, Daniel Zalewski, Christa Wolf, Amiri Baracka, Donald Trump, et al.

Coreografia: Yvonne Rainer, amb una mica d’ajuda de Honi Coles, Jane Dudley (via Sheron Wray), Isadora Duncan (via Carl Van Vechten), Fritz Lang, Michael Douglas Peters (via Michael Jackson), Nina Stroganova, Jacques Tati, Les Twins, et al. I, per descomptat, amb molta ajuda dels «Raindears».
Assistent de coreografia: Pat Catterson
Intèrprets: Pat Catterson, Emily Coates, Patricia Hoffbauer, Emmanuèle Phuon, Yvonne Rainer, Keith Sabado, David Thomson.
Música: Arietta d’Edvard Grieg i The Sinking of the Titanic de Gavin Bryars
Il·luminació: Les Dickert
Vestuari: Juanita Cardenas
So: Quentin Chiappetta

Programa coproduït amb Performa, Nova York.

Agraïments: RoseLee Goldberg, Esa Nickle i Sasha Okshteyn de Performa, i USA Fellowships pel seu suport.

Programa

CONFERÈNCIA-PERFORMANCE D'YVONNE RAINER
Dimarts 19 de desembre, 19 h
Lloc: Auditori MACBA
Preu: 10 euros

DANSA
Dimecres 20 de desembre, 20 h
Lloc: Mercat de les flors, Sala Pina Bausch
Preu: 15 euros
Places exhaurides

DRAMATÚRGIES DEL DEBAT
Dimecres 20 de desembre, 18.30 h
Lloc: Mercat de les flors, Sala Pina Bausch
Roberto Fratini, professor de Teoria de la Dansa a l'Institut del Teatre, dramaturg i teòric de l'art, farà una dissecció al llarg de la qual plantejarà temes com la naturalesa de la trobada entre públic i artista.
Preu: Gratuïta

Amb la col·laboració del Mercat de les Flors.

Amb el suport de:

Patrocinador principal d'activitats:

Contacte

Programes públics
macba@macba.cat
Tel: 93 481 33 68

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Continguts relacionats

Àudios

Exposicions

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.