Fons de la Col·lecció

David Goldblatt 'Watching Planes Come in, el Mirador del Prat, El Prat del Llobregat. Sèrie: 'Connexions globals'', 2007

Watching Planes Come in, el Mirador del Prat, El Prat del Llobregat. Sèrie: "Connexions globals"

Observant l'arribada dels avions, mirador del Prat, el Prat de Llobregat. Sèrie: "Connexions globals"

Fecha:
2007
Tipo obra:
Fotografia
Material:
Impressió per raig de tinta sobre paper
Medidas:
50 x 70 cm
Procedencia:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA. Donació de l'artista
Registre núm:
3702

Diverses obres de la sèrie Connexions globals de David Goldblatt inclouen un petit text explicatiu a la cartel·la. El d'aquesta imatge és:

"En funció de la direcció en què bufa el vent, per cortesia de la municipalitat del Prat, els ciutadans poden estar-se aquí còmodament i observar el trànsit aeri de l’aeroport de Barcelona."

David Goldblatt
_

Entre el 2007 i el 2008, i en el marc d’un estudi fotogràfic sobre Barcelona que el MACBA va encarregar a reconeguts fotògrafs, David Goldblatt va centrar-se en concret en l’àrea del riu Llobregat, amb les seves connexions viàries, els polígons industrials i la seu de l’aeroport. El resultat és un conjunt de fotografies que, amb el títol de Connexions globals, va formar part de la mostra col·lectiva Imatges metropolitanes de la nova Barcelona, en el marc de l’exposició Arxiu universal. La condició del document i la utopia fotogràfica moderna al MACBA el 2008. Juntament amb David Goldblatt, fotògrafs com Ahlam Shibli, Marc Pataut i Allan Sekula van documentar diversos aspectes sobre els canvis en les relacions entre economia, formes de treball i xarxes socials a Barcelona en una iniciativa del Programa d’Estudis Independents (PEI) del MACBA.

Les fotografies de Goldblatt mostren la torre de control de l’aeroport i la construcció de la nova terminal; també, la Zona d’Activitats Logístiques del Prat (ZAL), les obres de la nova línia del tren d’alta velocitat (TGV Barcelona-Madrid) i les del nou espigó sud del port de la ciutat. No deixa de banda, però, els hàbits humans que conviuen en aquests escenaris de transformació humana: els pagesos del Prat i l’intercanvi de productes al mercat central de Mercabarna; la platja de la Ricarda i el barri de San Cosme; els camioners europeus en els polígons industrials de la zona del ZAL; els avions que sobrevolen el mirador del Prat; les cues per agafar el taxi a la terminal de creuers del port; la prostitució a l’autovia de Castelldefels a Gavà; la neteja dels finestrals de l’Hotel Hesperia a l’Hospitalet, i els falconers que ajuden a foragitar les aus a l’àrea de l’aeroport.

Com en altres treballs de l’autor, Goldblatt mostra les intervencions humanes en el paisatge, les construccions i estructures arquitectòniques, però també les decisions polítiques i les estructures ideològiques que les fan possibles.

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.