al

Els divendres, els dissabtes i els diumenges, artistes i investigadors proposen visites situades a les exposicions en curs. Consulteu el calendari per conèixer les diverses propostes, els horaris i els idiomes.

UN SEGLE BREU: COL·LECCIÓ MACBA
Idioma: Castellà
Dates: Dissabtes, a les 17 i 18.30 h.
A càrrec de Laura Arensburg, Ricardo Cárdenas, Itxaso Corral i Alba Rihe.
11 de gener: Laura Arensburg (castellà)
18 de gener: Ricardo Cárdenas (castellà)
25 de gener: Itxaso Corral (castellà)
1, 29 de febrer: Alba Rihe (català)
8 de febrer: Laura Arensburg (castellà)
15 de febrer: Ricardo Cárdenas (castellà)
22 de febrer: Itxaso Corral (castellà)
7 de març: Laura Arensburg (castellà)
14 de març: Ricardo Cárdenas (castellà)
21 de març: Itxaso Corral (castellà)
28 de març: Alba Rihe (català)

CHARLOTTE POSENENSKE: WORK IN PROGRESS
Dates: Diumenges, a les 12 h. Del 20/10/19 al 08/03/20.
A càrrec de Carolina Jiménez, comissària i investigadora independent, i Anna Penalva, investigadora independent.
- 12 de gener: Anna Penalva (català)
- 19 de gener: Carolina Jiménez (castellà)
- 26 de gener: Carolina Jiménez (castellà)
- 2 de febrer: Anna Penalva (català)
- 9 de febrer: Carolina Jiménez (castellà)
- 16 de febrer: Anna Penalva (català)
- 23 de febrer: Carolina Jiménez (castellà)
- 1 de març: Anna Penalva (català)

TAKIS
Dates: Divendres, a les 18 h. Del 22/11/19 al 17/04/20
A càrrec d’Antonio Gagliano i Albert Tarrats, artistes.
17 de gener: Albert Tarrats (català)
- 10, 24, 31 de gener: Antonio Gagliano (castellà)
- 7, 21 de febrer: Albert Tarrats (català)
- 14, 28 de febrer: Antonio Gagliano (castellà)
- 6, 20 de març: Albert Tarrats (català)
- 13, 27 de març: Antoni Gagliano (castellà)
- 3, 17 d'abril: Albert Tarrats (català)
- 10 d'abril: Antoni Gagliano (castellà)

Per saber més sobre el contingut de les visites i les biografies dels artistes, cliqueu a "Llegir més".

UN SEGLE BREU: COL·LECCIÓ MACBA
Laura Arensburg
Tal com arribem del carrer –amb els nostres cossos i sabers– dialogarem amb l’art contemporani per trastocar els límits d’aquest breu segle XX. Travessarem les parets blanques del museu sacsejant les nostres percepcions perquè els ulls escoltin, les peces facin olor, les nostres imatges palpin les obres de la Col·lecció i els moviments es tornin saborosos.

Ricardo Cárdenas
«Secrets, filtracions i contradiccions». Aquesta visita fa una selecció d’obres que articulen una constel·lació de corrents artístics i creadors des del segle XX fins a l’actualitat, tot estructurant ponts per aproximar-nos a la figura de l’artista com a subjecte polític actiu i a l’art com a espai d’acció en disputa per a la reflexió social i històrica que ens acosta a la producció contemporània. Ricardo Cárdenas emfatitza el seu recorregut per les diverses tensions i circumstàncies sociopolítiques que contextualitzen la mostra Un segle breu de la Col·lecció MACBA centrant-se en els mitjans i les estratègies pràctiques i discursives en què els artistes fan ús de diversos recursos formals, filosòfics o materials per potenciar els discursos crítics dins de les seves obres.

Itxaso Corral Arrieta
El terme paranormal designa, per exemple, el que no és compatible amb la norma de les percepcions, creences i expectatives referides a la realitat. Aquesta visita proposa que ens trobem paranormalment amb el museu i amb tot allò que el conforma i més enllà, fins al més enllà. No, no és una visita normal. Sí, sí que ens passaran coses inesperades pels cossos. Sí, sí que sentirem veus d’altres dimensions i potser desenvoluparem permeHabilitats diverses o, si més no –això està garantit–, passarem una hora imaginant totes juntes.

Alba Rihe
«AIXÒ HO PODRIA FER JO». Sota aquest títol, Alba Rihe fa una visita guiada en forma de joc en què el museu es transforma en un concurs de preguntes kitsch sobre la col·lecció permanent del MACBA. Efectes de so i continguts peculiars dels artistes que trobem dins el white cube. Totalment gratuït! No t’ho perdis! T’esperem a les 17.00 o a les 18.30 hores!

CHARLOTTE POSENENSKE: WORK IN PROGRESS
Un diàleg de i amb l’obra de Charlotte Posenenske sobre la idea de la producció artística com a compromís amb la vida. Aquestes visites tenen com a punt de partida el que podríem considerar el gest més «radical» de productivisme: la decisió d’abandonar l’art que va prendre Charlotte Posenenske per formar-se com a sociòloga del treball i especialitzar-se en les formes de producció de la cadena de muntatge fins que va morir, el 1985. En aquests recorreguts es faran aparèixer les feines invisibilitzades de l’art, alhora que s’abordaran les possibilitats i els límits de la institució art.

TAKIS
Caminada immersiva en les exploracions que Takis va dur a terme des de mitjans del segle XX, en què va col·lapsar contextos artístics, literaris i científics. De l’electromagnetisme com a material escultòric a l’afinació pitagòrica del cosmos, Takis va desplegar una activitat frenètica, i va furgar de manera intuïtiva entre les restes de la guerra i el conglomerat tecnològic que l’envoltava. Les visites estan orientades a desglossar els àmbits principals de la seva obra: la llum i el silenci, l’energia i la política, la vibració i el so, la matèria i la foscor.

BIOGRAFIES:
Anna Penalva Halpin
Des del 2017 és editora de continguts en línia per als centres CaixaForum (”la Caixa”). Anteriorment, va ser coordinadora de la fira de videoart LOOP Barcelona durant dues edicions (2015 i 2016). Va participar en el Programa d’estudis independents en l’edició 2017-2018; és graduada en humanitats per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, i ha fet estades a la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic i al King’s College de Londres. Aquests últims anys ha col·laborat amb artistes i institucions en la producció, l’edició i la coordinació de projectes artístics petits.

Carolina Jiménez
Llicenciada en periodisme per la Universitat Carlos III de Madrid i la Handelshøjskolen i Århus (Dinamarca). Té un màster en institucions culturals per la Universitat Complutense de Madrid i ha participat en el Programa d’estudis independents del MACBA.
És comissària i investigadora. Actualment, coordina el Programa de transferència de coneixement(s) d’Hangar.org i s’ocupa de la coordinació docent del Programa d’estudis independents 2019-2020 del MACBA. Prepara un cicle comissarial per a la Twin Gallery i, juntament amb Sonia Fernández Pan, fa recerca sobre l’escolta i l’experiència de ball en la cultura tecno. Quan pot, escriu a a-desk.org i a Neo2 Magazine.

Antonio Gagliano (Córdoba, Argentina, 1982)
Artista visual. Els seus projectes recorren al dibuix i a l’escriptura per explorar les diverses maneres de fabricar, organitzar i disseminar el coneixement. Ha estat seleccionat en premis com l’ArteBA-Petrobras (Buenos Aires, 2013) o el Generación 2018 (Madrid, 2017), entre d’altres. Les seves publicacions inclouen El espíritu del siglo XX (Álbum, 2014), Buno (Fundació Joan Miró, 2014) i Estado de la técnica (Verlag für Handbücher, 2018).

Albert Tarrats (Barcelona, 1988)
La seva obra s’emmarca dins de l’àmbit del so, majoritàriament a través de l’experimentació amb ensembles d’improvisació, la construcció d’objectes i dispositius sonors i l’exploració de formats alternatius d’audició i relació amb l’espai. Ha presentat instal·lacions amb col·lectius i amics en diversos festivals de Barcelona, i col·labora habitualment amb altres artistes en el desenvolupament de les seves peces. Conjuntament amb Adrià Juan, compon i interpreta en directe amb la coreògrafa Raquel Klein, i el gener del 2020 tots tres estrenaran la peça Wu Wei en format llarg al Mercat de les Flors després d’haver-la presentat anteriorment en format mitjà a La Caldera en el marc de la Quinzena Metropolitana de Dansa 2018.

Foto: Miquel Coll

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68


Exposició