VIDEO

Art, dos punts (planta 0)

Categoria
Altres / Altres

Neix el segle xx
L’Exposició Universal de 1888 i l’Exposició Internacional de 1929 expliciten el primer accés de Barcelona a la modernitat. Una de les noves icones modernes és el Pavelló Alemany de Barcelona, dissenyat per Mies van der Rohe, per a l’Exposició Internacional de 1929. Actualment, artistes com Christo, Günther Förg, Thomas Ruff i Oriol Vilanova interpel·len l’empremta física a la ciutat d’aquest primer episodi modern.

Avantguardes d’abans de la guerra
La nova pedagogia encapçalada per Francesc Ferrer i Guàrdia és un dels altres pols innovadors. Promotor d’un aprenentatge racionalista, secular i no autoritari exportat a Europa i Amèrica, el seu mètode dóna lloc a centres d’ensenyament com l’Escola del Mar. En arts visuals, l’experimentació de Joaquín Torres-García i Leandre Cristòfol comparteix aquest esperit renovador. Salvador Dalí, J. V. Foix, Josep Maria Junoy i Joan Salvat-Papasseit se situen al bell mig d’aquesta escena políticament convulsa i estèticament trencadora.

La guerra civil
El Pavelló de la República Espanyola a l’Exposició Internacional de París de 1937, dissenyat per Josep Lluís Sert i Luis Lacasa, va ser pensat per explicar al món la tràgica situació del país. S’hi va exposar per primera vegada el Guernica de Picasso, obres de Joan Miró i d’altres artistes, objectes d’artesania popular, fotomuntatges i experiments gràfics de propaganda antifeixista. Algunes d’aquestes obres han estat interpel·lades posteriorment per creadors com Pere Portabella i l’Equipo Crónica.

La postguerra i la implantació d’una modernitat estètica
Les revistes Cobalto 49 i Dau al Set, amb artistes com Antoni Tàpies, Joan
Ponç o Modest Cuixart, promouen la recuperació de l’experiment pictòric del surrealisme i la innovació poètica. L’abstracció informalista es va acceptant gradualment i es perfila un nou cànon estètic que es recupera als vuitanta amb artistes com Miquel Barceló, José Manuel Broto i José María Sicilia.

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Continguts relacionats

Exposicions

Vídeos

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.