Fons de la Col·lecció

Joan Brossa '(Vell)', 1988

Vell

Fecha:
1988
Tipo obra:
Poema-objecte
Material:
Esmalt sobre cartró pedra, paper i cartró sobre fusta
Medidas:
11 x 35,8 x 23,7 cm; Urna 18,5 x 36,8 x 24,8 cm
Procedencia:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA. Fons Joan Brossa. Dipòsit Fundació Joan Brossa
Registre núm:
4911

—Amb la poesia visual es torna una mica als ideogrames, que són a l'origen de l'escriptura. Però la poesia visual ha estat un procés dintre de la meva obra. Vaig començar dient coses a través del llenguatge, que tenia molta importància, però arriba un moment que adopto un fórmula antiretòrica, buscant l'enquadrament de la realitat però amb el mínim d'adjectius, perquè m'interessa el cap i no la perruca... Això em va portar a la descripció minuciosa de l'objecte, i d'aquí a la poesia visual hi ha un pas. Res ha estat gratuït, sinó tot un procés que s'ha anat consolidant: vaig passar del suport del paper al suport de l'objecte i després ja a l'objecte per ell mateix. De tota manera, sempre les coses sorgeixen de dins a fora; no he pretès mai fer un trencaclosques, sinó que opero sempre per una via intuïtiva de coneixement.

—Al capdavall, però, el xoc que produeixen els seus poemes visuals o poemes objecte, no ratllen a vegades l'absurd?

—No crec que en tinguin res d'absurd; en tot cas tenen d'absurd el que en tingui la vida. Tot el que estem parlant potser és absurd; si li poses un marc, és absurd i, si li treus, trobes la vida.

—Ha estat sempre a la punta de llança del que, normalment, es denomina avantguarda, des dels temps de Dau al Set fins ara i, malgrat tot, es resisteix a ser titllat d’avantguardista.

—És que avantguardista em sona a mot militar —ironitza, i prossegueix puntualitzador: —Jo no em considero d'avantguarda, sinó d'ara, però, és clar, hi ha tanta gent de rereguarda que si tu ets del moment ja ets avantguardista. Per això m'empipa aquest nom. —I exemplifica: —Si un va amb galena i tu vas electrònic, se't considera d'avantguarda, però és que ser electrònic és ser del moment, oi?

Macià, Albert: «Joan Brossa», Avui (Barcelona), 27 de desembre de 1989

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.