Fons de la Col·lecció

Muntadas 'TVE: primer intento', 1989

TVE: primer intento

TVE: primer intent

Muntadas

Fecha:
1989
Tipo obra:
Enregistrament audiovisual
Material:
Vídeo monocanal, b/n i color, so, 38 min 20 s
Medidas:
Procedencia:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Registre núm:
2576

TVE: primer intento s'emmarca en la recerca de Muntadas sobre el procés de lectura i d'assimilació de la informació i sobre els mecanismes dels mitjans a l'hora de manipular, limitar i restringir aquesta informació. L'any 1988, el principal magazín d'art i cultura contemporànies del segon canal de Televisió Espanyola, Metrópolis, va posar-se en contacte amb Muntadas per proposar-li un monogràfic sobre la seva obra en ocasió de l'exposició que l'artista presentava al Reina Sofía de Madrid. Els productors del programa van acceptar la contraproposta de l'artista: Muntadas els oferia fer una obra sobre Televisió Espanyola (TVE).

Muntadas i un equip de col·laboradors es van submergir en els arxius de TVE durant dos anys. Van trobar-los en un desordre absolut: una extensa col·lecció de material fílmic d'una part crucial de la història recent d'Espanya (des dels anys cinquanta fins als vuitanta) acumulat en caixes i en pèssimes condicions de conservació, convivia amb magatzems oberts on es guardaven càmeres i equips de filmació en desús. Muntadas va enregistrar en vídeo l'estat d'abandó d'aquells materials i, alhora, va recuperar imatges del metratge de programes televisius del passat. El resultat va ser TVE: primer intento.

Quan va presentar l'obra, Metròpolis es va desentendre de l'encàrrec sense gaires explicacions. Muntadas mostrava la seva mirada crítica cap a una entitat que havia crescut amb el franquisme i que, tot i l'arribada de la democràcia, es mostrava igual d'endogàmica i funcionarial. En la filmació s'evidenciaven també els paral·lelismes iconogràfics i de retòrica visual entre la imatge de Franco i la del monarca Joan Carles.

Aquell fet va esperonar Muntadas a crear una nova obra sobre la censura: The File Room, un arxiu electrònic que documenta la història de la censura cultural i social des dels antics grecs fins a l'actualitat. El primer cas de censura que s'hi recollia era justament el rebuig de Metrópolis a emetre TVE: primer intento. Anys més tard, el 20 de gener del 2012, el programa va dedicar un monogràfic a Muntadas, en què, a través d'una llarga entrevista, en presentava la trajectòria artística. Entre altres obres, s'hi van emetre imatges de TVE: primer intento.

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Continguts relacionats

Galeria de fotos

 • Muntadas 'TVE: primer intento', 1989
 • Muntadas 'TVE: primer intento', 1989
 • Muntadas 'TVE: primer intento', 1989
 • Muntadas 'TVE: primer intento', 1989
 • Muntadas 'TVE: primer intento', 1989

Àudios

Exposicions

Publicacions