al

Cinema, performance i conferències

La coincidència de l'exposició L'anarquia del silenci. John Cage i l'art experimental –primera gran retrospectiva a Espanya del compositor d'avantguarda nord-americà– amb la visita a Barcelona, per iniciativa del Mercat de les Flors, de la Merce Cunningham Dance Company –formació de qui va ser el seu company i col·laborador al llarg de cinquanta anys– és el punt de partida d'aquesta sèrie d'activitats, que se sumen al programa conjunt de diverses institucions culturals de la ciutat al voltant de dues figures centrals de l'avantguarda artística. Els concerts, performances i tallers que s'han programat al MACBA volen presentar alguns aspectes de l'obra i la personalitat de Cage que, per la seva pròpia naturalesa, l'exposició només pot apuntar.

Amb la presència de la companyia de Cunningham a les sales del Museu, les activitats assumeixen una intenció commemorativa de la seva aportació cabdal a la renovació de la dansa i del seu treball amb Cage, alhora que reforcen la visió del compositor com a artista integral i generador de propostes estètiques de naturalesa molt diversa.

Patrocinador de comunicació:
Logo TV3
Catalunya Ràdio
El periódico100
Amb el suport de:
U.S. Consulate General
Patrocinador de comunicació:
Logo TV3
Catalunya Ràdio
El periódico100
Amb el suport de:
U.S. Consulate General Barcelona
"John Cage teaching at the New School for Social Research  New York", 1958

Programa

DIVENDRES 23 D'OCTUBRE 19.30 h
Conferència Julia E. Robinson

Comissària de l'exposició L'anarquia del silenci. John Cage i l'art experimental

21 h Concert
Margaret Leng Tan, piano

Selecció d'obres breus de John Cage per a piano preparat
Durada aproximada: 40 min
Margaret Leng Tan, pianista, va ser la primera dona que es va doctorar a la Juilliard School de Nova York. Va col·laborar amb John Cage des del 1981 fins a la seva mort, el 1992. Aquell mateix any va ser convidada a participar en el concert d'homenatge al compositor a la 45a Biennal de Venècia. Figura de referència no només en la interpretación de la música de Cage, que ha gravat per a prestigiosos segells discogràfics, sinó també en l'estudi i difusió del seu llegat, Leng Tan va editar el quart volum de la música per a piano de Cage, publicat per C.F. Peters, i el 2006 va estrenar l'obra redescoberta Chess Pieces (1944), que també va editar. Compositors com Tan Dun i Michael Nyman han creat obres per a ella, i ha col·laborat també amb George Crumb. És la principal intèrpret mundial de piano de joguina.

Auditori MACBA. Entrada lliure
Aforament limitat

DIJOUS 29 D'OCTUBRE 21 h Concert
Malcolm Goldstein (violí) i Matthias Kaul (percussió)

Selecció d'obres de John Cage per a violí i percussió
Durada aproximada: 65 min

Malcolm Goldstein és un violinista i compositor nord-americà especialitzat en música contemporània i improvisació. Actiu en l'escena artística de Nova York des de principi dels anys seixanta, ha col·laborat tant amb John Cage com amb la Merce Cunningham Dance Company. Com a virtuós del violí ha ofert concerts a Amèrica del Nord i a Europa, en solitari i juntament amb formacions de música i dansa contemporània. També ha presentat les seves composicions en nombrosos festivals internacionals. Matthias Kaul, percussionista i compositor, va començar la seva carrera en el món del rock i del jazz i ha col·laborat amb molts compositors i músics de l'escena contemporània, com John Zorn, David Moss, Carla Bley, Malcolm Goldstein, Mauricio Kagel i Hans Werner Henze. Ha gravat, com a interpret i compositor, per a segells com Wergo, Hat Hut, col legno i CPO. La seva activitat com a compositor inclou encàrrecs recents de l'Internationales Musikinstitut de Darmstadt i de l'Òpera Estatal de Baviera.

Auditori MACBA. Entrada lliure
Aforament limitat

DIJOUS 12 DE NOVEMBRE 19.30 h Projecció
Selecció de pel·lícules de l'arxiu de la Merce Cunningham Dance Company

Presentació a càrrec de Trevor Carlson, mànager de la Merce Cunningham Dance Company

Auditori MACBA. Entrada lliure
Aforament limitat

DIJOUS 19 DE NOVEMBRE 19 h Dansa
MinEvents (a partir dels "Events" de Merce Cunningham)

A càrrec d'estudiants participants en el taller de la Merce Cunningham Dance Company a l'Institut del Teatre.
Músics convidats: Alfredo Costa Monteiro i Pilar Subirà

Els MinEvents són sèries de moviments coreogràfics creades a partir de noves coreografies i de seccions i peces senceres del repertori de la Merce Cunningham Dance Company. Pensats per ser presentats en espais no convencionals, els MinEvents estableixen un diàleg amb l'espai en què es presenten, i per tant tenen un component d'improvisació.

Atri i sales del Museu. Entrada lliure
Aforament limitat

DIJOUS 26 DE NOVEMBRE 19.30 h Performance
Sixty-two Mesostics re Merce Cunningham de John Cage

Per Eduard Escoffet i Bartolomé Ferrando Sixty-two Mesostics re Merce Cunningham (1971) consisteix en 62 mesostics visuals, poemas acròstics en què sempre s'hi pot llegir verticalment el nom o el cognom de Merce Cunningham, a qui està dedicada la peça. Els textos estan formats per síl·labes o paraules extretes del llibre Changes: Notes on Choreography de Cunningham i d'altres 32 llibres de la biblioteca del coreògraf, barrejades per mitjà de l'I Ching. La partitura està realitzada amb 730 tipus diversos de lletraset i presenta un resultat proper a la poesia visual. Més enllà d'una estructura temporal molt estricta, plena de silencis entre poema i poema, les instruccions donen força llibertat d'interpretació. La versió de Ferrando i Escoffet, presentada per primera vegada a l'Espai d'Art Contemporani de Castelló el 2008, n'escurça lleugerament la durada i acosta la peça a les sonoritats de la poesia fonètica, alhora que defuig tot virtuosisme musical.

Eduard Escoffet és poeta i agitador cultural. Del 2000 al 2004 va dirigir el festival internacional de poesies i polipoesies PROPOSTA (CCCB). Actualment és assessor del festival Yuxtaposiciones (Madrid). Ha presentat el seu treball en festivals de poesia a diverses ciutats d'Espanya i a Portugal, Itàlia, França, Alemanya, Bèlgica, la Xina, la República Txeca, els Estats Units i l'Argentina. Amb Eugeni Bonet, va ser comissari del cicle de cinema Properament en aquesta pantalla. El cinema lletrista, entre la discrepància i la sublevació, que va tenir lloc el 2005 al MACBA.

Bartolomé Ferrando és un dels poetes experimentals més destacats d'Espanya i un dels més reconeguts internacionalment. Va formar part amb Fátima Miranda i Llorenç Barber del grup d'improvisació fonètica Flatus Vocis Trio. És professor de performance a la Universitat Politècnica de València. Darrerament ha centrat el seu treball en les possibilitats de la improvisació fonètica a partir d'elements visuals aleatoris.

Programes públics MACBA
Tel. 93 412 14 13
programespublics [at] macba [dot] cat

Exposició


Continguts relacionats

Activitats

Àudios

JOHN CAGE. Apunts per a una relectura del "Roaratorio"
28.10.2009
FLUXRADIO.
25.11.2009
Son[i]a #79. Carmen Pardo
30.04.2009
Son[i]a #89.
29.10.2009
Son[i]a #90. Margaret Leng Tan
12.11.2009

Publicacions