Artista

Sture Johannesson

Data i lloc de naixement:
Suècia — 1935
Data i lloc de defunció:
Suècia — 2018

biografia

Sture Johannesson va néixer a Skanör (Suècia) el 1935, ciutat on va morir l’any 2018. Amb una formació en grafisme i fotografia, ja als anys seixanta va iniciar la seva producció de pòsters i films experimentals d’estètica psicodèlica escandalitzant la societat nòrdica amb la seva defensa de les substàncies psicotròpiques, convertides en elements de crítica al control social de l’Estat. Molts dels seus cartells van ser censurats i bona part de les seves exposicions van ser vetades. Experimentador de nous mitjans, tan electrònics i digitals com narcòtics, va demostrar que els programes de socialització per part de l’estat modern són sovint més al·lucinatoris que qualsevol substància psicotròpica. Johannesson va articular la seva obra com una exploració radical de les relacions entre art, política, tecnologia i consciència humana.

Amb la seva esposa Anne-Charlotte van obrir la Galeria Cannabis el 1966 a Malmö, en una antiga lleteria, que aviat va ser lloc de trobada d’artistes i on arribaven publicacions de l’esquerra radical europea. L’any 1970 van ser dels primers a Suècia a experimentar les possibilitats gràfiques i artístiques de l’ordinador, juntament amb Sten Kallin, tècnic superior de la firma IBM. Varen obrir el primer estudi gràfic Apple a Escandinàvia creant, entre 1971 i 1984, prop de vint revistes gràfiques amb un tiratge d’entre 50 i 250 exemplars que jugaven amb pautes i simetries trencades tot creant efectes òptics. L’any 1978 van iniciar el Digital Theatre, un projecte col·lectiu d’actors digitals i imatges generades per ordinador. Entre 1986 i 1998, Johanesson va tornar a col·laborar amb el tècnic Sten Kallin en el The EPICS Project: Exploring PICture Space.

Bona part de les exposicions de Johannesson van ser censurades i clausurades. Com la que havia de celebrar al Lund Konsthall a la ciutat sueca de Lund el 1969 i que va suposar la dimissió del seu director. O la de la KulturHuset d’Estocolm al 1976, centrada en el fundador del grup alemany d’extrema esquerra, Ulrike Meinhof. Fins i tot tres dècades després, quan l’any 2004 es va voler recuperar la figura de Johannesson i dedicar-li una exposició al Lund Konsthall de Lund, també va ser clausurada: la instal·lació amb plantes de cànem situades a la teulada de l’edifici expositiu va fer que la policia impedís la seva obertura.

Avui, l’obra de Johannesson forma part de col·leccions com el MoMA de Nova York, l’Swedish National Museum d’Estocolm, l’Stedelijk Museum d’Amsterdam, el Musée de l’Affiche et de la Publicité de París i el MACBA de Barcelona.

Obres

  Sense obres en aquest fons.

  • Afegeix al Recorregut

   Inicia sessió

   Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

  • Comparteix

   Per email

  • Comenta

   Inicia sessió

   Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't