Imaginar noves Europes analitza la manera en què artistes, ciutadania i institucions col·laboren en la construcció de formes de vida en comú en un període sacsejat per la precarietat i la incertesa, però en el qual emergeixen sabers, poètiques i maneres de fer d’una enorme potència.

Aquesta iniciativa s’ofereix com un espai de visibilitat pública on es posen en diàleg experiències de diversos territoris de l’Estat espanyol caracteritzades pel fet d’utilitzar la capacitat transformadora de la cultura i de l’art per assajar imaginaris socials que responguin a la complexitat dels reptes contemporanis des de l’empoderament, l’empatia i el respecte per les diferències. Aquests processos es defineixen per la seva naturalesa situada, vinculada a cadascun dels contextos i territoris en què sorgeixen, però també tenen la virtualitat de ressonar en altres escales i en altres llocs.

Vuit programes, emmarcats en set institucions culturals de l’Estat espanyol, conflueixen en Imaginar noves Europes: lo vivo · lo pueblo · lo jondo - Geopsiquias del Albaicín (La Madraza , Granada); Fábrica de cultura popular del Albayzín (La Madraza, Granada); De/tra(n)s (TEA, Santa Cruz de Tenerife); Jardí Ambulant (MACBA, Barcelona); Poliglotía (IVAM, Valencia); Laboratorio de arte y pensamiento. Zona de contacto: Reparar las crisis (Es Baluard Museu, Palma); Museo Situado (Museo Reina Sofía, Madrid) i AMAonline (Artium Museoa, Vitòria-Gasteiz). 

Pel caràcter col·lectiu i participatiu que tenen tots ells, Imaginar noves Europes es fa ressò d’una multitud de veus de llengües i accents diferents, traduint la força d’una societat plural i en profunda transformació, però que comparteix l’ús de les eines comunes de la cultura i de l’art.

Imaginar noves Europes ens apropa al què, al com i al qui de cadascun d’aquests programes mitjançant la paraula i la imatge. Conscients de la dificultat de representar processos col·lectius, s’hi ha inclòs una breu càpsula d’àudio que els dona a conèixer un per un a través de la veu dels seus protagonistes. S’hi afegeixen referències i enllaços que donen accés a d’altres materials i informació específica.

Els textos, la tria d’imatges i la producció de les càpsules d’àudio s’han dut a terme a partir de la col·laboració entre l’equip d’Imaginar noves Europes, els artistes i les artistes i la ciutadania implicats en els diferents programes i les persones que, a cada institució, hi han estat al capdavant i hi han treballat.

Imaginar noves Europes és un projecte col·lectiu comissariat per Jesús Carrillo i impulsat per l’Oficina de Coordinació per a la Presidència espanyola de la Unió Europea.

 

Logo Noves Europes