El conjunt es completa amb una façana senzilla, de portal renaixentista, i dues sales: la nau gòtica, que acollia les estances interiors, i la capella annexa del Peu de la Creu, l’única d'implantació renaixentista a Barcelona, datada els anys 1568-1569.

Actualment el conjunt del Convent dels Àngels està inclòs en el catàleg del Patrimoni Arquitectònic, Històric i Artístic de la Ciutat de Barcelona i comprèn el temple i el convent, edificats majoritàriament durant la segona meitat del segle XVI. Als anys vuitanta el convent i els seus voltants van ser objecte d'una gran reforma en el context del procés de remodelació urbanística del barri inspirat pel projecte Del Liceu al Seminari. La restauració, que van dur a terme els arquitectes Lluís Clotet, Carles Díaz i Ignacio Paricio, va afegir algunes construccions al conjunt: l'edifici contrafort, adossat a la capella i construït com a reforç de l’església, i l'edifici mitger que limita amb la façana i tanca la plaça dels Àngels. Després de diverses propostes per tal d'ubicar-hi alguns equipaments culturals de la ciutat, es va optar per instal·lar-hi la seu del FAD i integrar l’espai restant al MACBA.

Centre d'estudis i documentació MACBA 

Des del 2007, el Centre d’Estudis i Documentació MACBA ocupa una part del conjunt del convent: concretament, la tercera planta de la nau gòtica i l’edifici mitger, construït el 1992, que tanca la façana oest de la plaça dels Àngels.

Els espais cedits al MACBA tenen una superfície útil total de 2.733 m2 que es distribueixen entre el soterrani, la planta baixa i les tres plantes superiors. Els arquitectes Lluís Clotet i Ignacio Paricio van ser també els que van dur a terme el projecte d’adaptació de l’espai al Centre d’Estudis i Documentació.

L’estructura de l’espai en aquest edifici mitger es caracteritza per la seva forma allargada i estreta i pels cinc arcs de la façana. Les escales d’accés estan situades als dos extrems. A la planta baixa hi ha la recepció i una zona dedicada a l’activitat del centre i a les exposicions. La primera planta acull dues aules completament equipades per a audiovisuals i un espai per a seminaris i professors. A la segona planta hi ha els espais d’oficina i la zona dedicada a l’Arxiu, i a la tercera, la Biblioteca, il·luminada per una claraboia. Una secció d’aquesta tercera planta està compartida amb dependències del FAD, institució que ocupa la totalitat de les altres plantes d’aquesta part de l’edifici.

La Capella

La Capella, que està constituïda per l’església, la Capella del Peu de la Creu i els espais annexos, es va cedir al maig del 2003 al MACBA per utilitzar-la com a sala d’exposicions, fet que va suposar una nova reforma per millorar-ne les condicions. L’espai de l’església és de 350 m2 a la planta baixa; consta d’una nau única de cinc trams, amb capelles laterals entre contraforts i un absis poligonal. Un fals transsepte potenciat en la reforma de 1986 n’amplia el darrer tram i inclou, en un lateral, les escales d’accés al cor, i en l’altre, una porta auxiliar d’accés a l’exterior.

La Capella del Peu de la Creu, d’estil renaixentista, annexa a l’església i de 150 m2 de planta, també es va construir al llarg del segle XVI. Durant la rehabilitació del 1992, s’hi va construir una edificació lateral, com a contrafort de la capella, que ha servit per allotjar-hi els serveis públics municipals. També es va edificar un vestíbul en forma de dau, que comunica amb la capella i el contrafort. A la planta superior, de 400 m2, hi ha el cor, la sala d’instal·lacions i les terrasses exteriors.

Galeria de fotos

MACBA-Convent6
MACBA-Convent5
MACBA-Convent4
MACBA-Convent3
MACBA-Convent2
MACBA-Convent1

També et pot interessar...

El que pretenc quan explico la història d’una víctima de la violència a Colòmbia és apel·lar al record del dolor que experimentem tots els éssers humans, aquí o a qualsevol lloc del món.
Doris Salcedo