al

Balanç d'una experiència radical d'encreuament entre art i política Conferència d'Ana Longoni
Dilluns 4 d'abril, a les 19.30 h

Tucumán Arde, l'obra artístico-política col·lectiva amb la que va culminar l'accelerat procés de radicalització de l'avantguarda argentina el 1968, és avui indubtablement una cita recurrent, la fita dins de l'art argentí sobre la qual més pàgines s'han escrit en els últims anys no tan sols historiadors de l'art, curadors i crítics, sinó també activistes polítics. En mig d'aquesta profusió no pot perdre's de vista que es tracta d'apropiacions molt distintes, les quals li atorguen sentits inclús antagònics.

Aquesta conferència revisarà què va ser efectivament Tucumán Arde, en quina trama específica va tenir lloc dins de l'itinerari d'intervencions, accions i definicions a la rcerca d'una "nova estètica" que van succeir aquell any, i per què el seu final abrupte va conduir a l'avantguarda cap a la decisió sense retorn d'abandonar l'art. També esbossarà una història de les lectures contraposades, les diferents apropiacions que circulen de l'obra (moltes vegades banalitzadores o mitificants, unes altres simplement un disbarat i algunes altres crítiques). "Tucumán sigue ardiendo", anunciava l'any passat una pintada als carrers de Buenos Aires. La pregunta és quin caràcter tenen les seves actuals "espurnes", i què roman d'aquella experiència en les pràctiques artístico-politiques contemporànies.

Ana Longoni és professora a les facultats de Filosofía y Letras i de Ciencias Sociales a la Universidad de Buenos Aires. És coautora del llibre "Del Di Tella a ‘Tucumán Arde'. Vanguardia artística y política en el ‘ 68 argentino", Buenos Aires: El Cielo por Asalto, 2000 (en col·laboració amb Mariano Mestman).