Fons de la Col·lecció

Hans Haacke 'Shapolsky et al. Manhattan Real Estate Holdings, a Real-Time Social System, as of May 1st, 1971' (detalle), 1971

Shapolsky et al. Manhattan Real Estate Holdings, a Real-Time Social System, as of May 1, 1971

Shapolsky et al. societats immobiliàries de Manhattan, un sistema social en temps real, 1 de maig de 1971

Fecha:
1971
Tipo obra:
Instal·lació
Material:
Fotografia a les sals de plata i tinta impresa i mecanografiada sobre paper
Medidas:
Mides diverses
Procedencia:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA. Adquirida conjuntament per la Fundació Museu d'Art Contemporani i The Whitney Museum of American Art, New York amb fons procedents de Director's Discretionary Fund i el Painting and Sculpture Committee
Registre núm:
3102

Shapolsky et al. Societats Immobiliàries de Manhattan, un sistema social a temps real, a 1 de maig del 1971 documenta la propietat i control de l’espai urbà. L’obra exposa les propietats i transaccions de Shapolsky et al. Manhattan Real Estate Holdings, que l’any 1971 era una de les majors empreses de propietat immobiliària de Nova York i que actualment segueix en actiu. Les propietats d’aquest grup es localitzaven principalment al Lower East Side i a Harlem, dos barris de la ciutat caracteritzats per la presència de minories ètniques de pocs recursos. El treball comprèn un període d’uns 20 anys abans del 1971 i la informació es va obtenir a partir de registres públics de l’oficina de l’àrea metropolitana de Nova York. Hi figuraven com a propietàries unes 70 empreses que, sovint, es venien i negociaven hipoteques entre elles, amb avantatges fiscals i ocultació de la propietat dels immobles.

L’obra, formada per elements diversos, inclou 142 fotografies d’edificis acompanyades de fulls mecanografiats amb dades sobre la propietat, com ara l’adreça, el tipus d’edifici, la superfície del solar, la data d’adquisició, el propietari o el seu valor cadastral. Haacke va sintetitzar aquest material en diagrames que revelen que el sistema està format per una xarxa de vincles familiars ocults i corporacions fictícies. Completen l’obra dos mapes dels barris de Lower East Side i Harlem on s’indiquen les parcel·les de propietat del grup Shapolsky.

L’obra de Haacke sobrepassa la investigació de la família Shapolsky i s’estén cap a la crítica de les relacions de propietat en subratllar la contradicció fonamental del sistema immobiliari en què s’emmarca l’acció de Shapolsky: l’oposició entre els requisits del mercat i les necessitats socials dels residents urbans.1 Les fotografies fetes des del carrer sense pretensions de composició testifiquen el tipus de propietats en què van ser fetes les inversions —vivendes empobrides de lucre alt amb un baix nivell de manteniment— i reforcen la impressió de la ciutat com a producte econòmic.

L’obra formava part de l’exposició individual de Haacke programada l’abril del 1971 al Guggenheim Museum de Nova York. Thomas Messer, director del museu, va qualificar l’obra d’«inadequada» i la va refusar junt amb dues altres obres perquè considerava que eren incompatibles amb les funcions d’una institució artística. L’exposició va ser cancel·lada un mes i mig abans de la seva inauguració, ja que l’artista es va negar a retirar les obres.2 Edward F. Fry, comissari de l’exposició, va defensar aquests treballs i va ser acomiadat. Molts comentaristes de la controvèrsia van deduir que els patrons del Guggenheim Museum estaven lligats al grup immobiliari, però això mai no s’ha provat.


1Rosalyn Deutsche: «Hans Haacke, Real Estate and the Museum» a Hans Haacke: Unfinished Business, de Brian Wallis (ed.). Cambridge/NY:The MIT Press i The New Museum of Contemporary Art, 1986.

2Haacke va proposar canviar els noms dels propietaris per noms ficticis, però aquesta
fórmula no va ser acceptada.

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Continguts relacionats

Recorreguts

Galeria de fotos

 • Hans Haacke 'Shapolsky et al. Manhattan Real Estate Holdings, a Real-Time Social System, as of May 1st, 1971' (detall), 1971

Documents

Exposicions

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.