Activitats Cursos i seminaris

Capitalisme global i processos de regeneració urbana. Homenatge a Neil Smith.

Col·loqui internacional

14 al 16 set. 2015

Neil Smith

Neil Smith

EMISSIÓ EN DIRECTE

Neil Smith, desaparegut prematurament el 2012, va tenir una enorme influència en la disciplina geogràfica i en els estudis socials en general pels seus treballs sobre l’avenç del capitalisme global, el desenvolupament desigual i els processos de regeneració i gentrificació urbana. Les seves teoritzacions sobre l’espai com a producte del desenvolupament capitalista i sobre les estratègies del capital en els processos de renovació urbana s’han utilitzat en estudis empírics d’arreu del món. La seva militància i activisme en molt fronts diversos és encara avui un referent de compromís i implicació per als científics socials.

Aquest col·loqui, organitzat per [espaiscritics], pretén posar el treball de Neil Smith al centre de l’atenció dels qui s’interessen per la teoria social urbana. Comptarà amb la presència dels més destacats especialistes internacionals en l’obra i els temes que van caracteritzar la trajectòria de Neil Smith. El col·loqui s’obre a la participació tant d’acadèmics i investigadors universitaris com d’activistes i representants de moviments ciutadans.

El col·loqui coincidirà amb el llançament del volum 6 de la col·lecció «Espacios críticos»
(Icaria Editorial), que dirigeixen Abel Albet (Universitat Autònoma de Barcelona) i Núria
Benach (Universitat de Barcelona). Aquest volum, dedicat precisament a Neil Smith, ha estat elaborat pels professors Luz Marina García Herrera i Fernando Sabaté Bel (Universidad de La Laguna).

Activitat organitzada per: [espaiscritics]
Amb l'ajut de: Ministerio de Economía y Competitividad (projecte CSO2013-44665-P) i de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (projecte FCT-14-8526).
Amb la col·laboració de: MACBA, Icaria Editorial, Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona i Universitat Oberta de Catalunya.

Programa

14, 15 i 16 DE SETEMBRE DE 2015
Lloc: Auditori Meier.

DILLUNS 14 DE SETEMBRE
De 9 a 13.30 i de 15.30 a 17.15 h: Presentació oral de comunicacions18 h: «Presentació»
Abel Albet (Universitat Autònoma de Barcelona) i Núria Benach (Universitat de Barcelona)

18.15 h: «Recordant un amic: Neil Smith a Catalunya»
Maria Dolors Garcia Ramon (Universitat Autònoma de Barcelona)

18.30 h: «Neil Smith: un projecte geogràfic contra el capitalisme»
Luz Marina García Herrera i Fernando Sabaté Bel (Universidad de La Laguna, Espanya)

19.30 h: «Gentrificació i estigmatització de la classe obrera a la Gran Bretanya de l’austeritat»
Tom Slater (University of Edinburgh, Regne Unit)

DIMARTS 15 DE SETEMBRE
De 9 a 13.30 i de 15.30 a 17.15 h: Presentació oral de comunicacions18 h: «Fer que la teoria de la diferenciació de renda no s’acompleixi»
Eric Clark (Lund University, Suècia)

19 h: «Mals carrers: capital, lluita de classes i ciutat»
Don Mitchell (Syracuse University, Estats Units)

20 h: «Clausura»
Abel Albet (Universitat Autònoma de Barcelona) i Núria Benach (Universitat de Barcelona)

DIMECRES 16 DE SETEMBRE, de 10 a 14 h: Itinerari pel Raval

PONENTS CONVIDATS
Eric Clark. Catedràtic de Geografia Humana a la Universitat de Lund (Suècia) des de 1998. Les seves investigacions s’han centrat en l’economia política de l’espai i en els processos de canvi social, especialment en el paper de la renda del sòl en els processos de gentrificació, apropiació i acumulació per despossessió. Ha publicat nombrosos treballs teòrics i aplicats sobre la teoria de la diferenciació de la renda.

Luz Marina García Herrera. Catedràtica a la Universidad de La Laguna. Va cursar el doctorat a la Johns Hopkins University de Baltimore (Estats Units), on va conèixer Neil Smith i es va interessar pel tema de la gentrificació. La seva recerca se centra en la producció de l’espai urbà i les seves implicacions socials i polítiques, i en els espais públics urbans. Coautora, amb Fernando Sabaté Bel, de Neil Smith. Gentrificación urbana y desarrollo desigual (Icaria, 2015).

Maria Dolors Garcia Ramon. Catedràtica emèrita de geografia a la Universitat Autònoma de Barcelona. És autora de nombrosos treballs sobre el pensament geogràfic i la dimensió de gènere en geografia. Ha coeditat, entre d’altres, Women of the European Union: the Politics of Work and Daily Life (1996) i Espacios públicos, género y diversidad (2014).

Don Mitchell. Distinguished Professor a la Syracuse University (Estats Units). Ha publicat
una gran quantitat de llibres i articles sobre la producció i el significat del paisatge i dels
espais públics i sobre les teories de la cultura. En tant que estudiant seu, va conèixer estretament Neil Smith; després de la seva mort, és el responsable del seu llegat intel·lectual. Autor de Cultural Geography: A Critical Introduction (2000) i The Right to the City: Social Justice and the Fight for Public Space (2003).

Fernando Sabaté Bel. Professor a la Universidad de la Laguna i activista sociopolític.
Interessat en la geografia historicocultural i en els processos de transformació dels espais rurals vernaculars. És autor de diverses obres sobre planejament urbà i participació ciutadana. Coautor, amb Luz Marina García Herrera, de Neil Smith. Gentrificación urbana y desarrollo desigual (Icaria, 2015).

Tom Slater. Professor de geografia urbana a la University of Edinburgh (Regne Unit). És
autor de valuosos treballs sobre gentrificació, desigualtats urbanes, estigmatització territorial i polítiques urbanes. Seguidor de les propostes teòriques de Neil Smith, ha coeditat els volums Gentrification (2008) i The Gentrification Reader (2010).

Organitza:

Amb la col·laboració d':

Amb el suport de:

Inscripció

PLACES ESGOTADES

Entrada gratuïta. Cal inscripció prèvia a espaiscritics@gmail.com .
Aforament limitat. Amb traducció simultània.
Aquesta activitat es podrà seguir en streaming.

Contacte

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Continguts relacionats

Recorreguts

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.