Recorregut
7 continguts

Bussejant entre art, activisme i història

Estris per a la resistència feminista

«Ep, innocenta, / ¿saps que en aquesta maror / no mos queda altre remei / que aprendre a bucejar? […]», escriu Mari Chordà en un dels seus poemes.

El recorregut que us proposem ofereix, precisament, un conjunt d’estris per aprendre a bussejar. Així trobem el diàleg entre natura i artifici que proposa Fina Miralles; la recerca historiogràfica de Maite Garbayo al voltant de les performances que van tenir lloc als anys setanta a Espanya i que poden llegir-se des de l’activisme feminista; el desig dissident i la posada en valor de l’inconscient com a estratègia de resistència a la normalització que proposa la pràctica de Carol Rama; l’apropiació de l’imaginari dels mitjans de comunicació per part d’Eulàlia Grau amb la finalitat de denunciar la institució educativa, familiar i els estereotips de gènere; la voluntat de fer un art subversiu mitjançant la forma de manifestos de Nancy Spero; la impossibilitat de separar l’artista, la poeta i l’activista que conviuen en la figura de Mari Chordà en comprometre’s amb el feminisme; o les necessàries relectures de la història de l’art i el reconeixement de genealogies feministes que es troben en el recull d’articles de Desacuerdos 7.

Tot plegat, una gran bombona d’oxigen que segueix creixent i que en aquest cas pren la forma d’un conjunt de llibres que ens serveixen per creuar les aigües més bellugadisses.

Aquesta publicació presenta l’obra de Mari Chordà (Amposta, 1942), creadora multidisciplinar que utilitza la imatge, el llenguatge i l’acció social, elements inherents a la seva vida, com a material per la seva obra. L’artista, la poeta i l’activista formen un vincle indissociable que sustenta una actitud i unes conviccions que determinen l’eix vertebral del treball i de la seva biografia.

Guiada sempre per un compromís social, polític i cultural, Chordà va fundar el centre cultural Lo Llar a Amposta i, posteriorment, juntament amb un grup de dones, va crear també laSal, Bar-biblioteca feminista i laSal, edicions de les dones, editorial dedicada a la literatura i l’assaig fet per dones. Mari Chordà també va ser, així mateix, pionera de la seva generació a l’hora d’expressar la sexualitat femenina lliure, de parlar del plaer, de la maternitat i de relacions lèsbiques tant en la seva pintura com en la seva poesia.
mostrar-ne més mostrar-ne menys
Soc totes les que he sigut exposa diversos aspectes essencials de l’obra de Fina Miralles: la relació entre natura i artifici, el llenguatge amb què ens expressem i les relacions de poder en la nostra vida quotidiana.

«Ser artista no és una vocació, ni una devoció ni una professió; no ho saps, però tot t’hi empeny i et porta a ser qui ets.»  Amb aquesta frase sintetitza Fina Miralles la seva vida.
mostrar-ne més mostrar-ne menys
En aquest text Maite Garbayo-Maeztu reflexiona sobre algunes de les primeres performances que es van fer als anys setanta a l’Estat espanyol i les ocupacions dels carrers per part de l’activisme feminista. Artistes com Dorothée Selz, Fina Miralles i Olga L. Pijoan van posar en marxa veladures, ocultacions i canvis que ens conviden a anar més enllà de la visualitat.
mostrar-ne més mostrar-ne menys
«Jo pinto per instint i per passió, i per ira i per violència i per tristesa, i per un cert fetitxisme; i per joia i malenconia alhora, i especialment per ràbia.» La mateixa artista escrivia l’any 1996.

Oblidada tant per la historiografia hegemònica com pel relat feminista, l’obra de Carol Rama, que s’estén al llarg de set dècades (1936-2006), és un contra-arxiu que permet reconstruir els moviments d’avantguarda del segle XX.
mostrar-ne més mostrar-ne menys
“Jo agafo elements del món, els trec del seu context habitual i els recomponc d’acord amb altres ordres, de manera que, a causa d’una nova relació insòlita, per contrast, per similitud o per sobreentès, reexamino allò que anomenem realitat.”

Així és com Eulàlia Grau (Terrassa, 1946), una de les veus més reivindicatives de la seva generació, definia el seu treball en els anys setanta.
Els seus fotomuntatges, que inclouen imatges dels mitjans de comunicació, denuncien la institució educativa i familiar, els estereotips de gènere, les diferències de classe, l’explotació laboral i les estructures de consolidació del poder. El catàleg reprodueix una selecció d’obres, que comenta exhaustivament en el seu text Teresa Grandas, comissària de l’exposició.
mostrar-ne més mostrar-ne menys
En aquest número es reflexiona sobre com es pot ressituar la singularitat de la modernitat artística de l’Estat espanyol, lligada als avatars sociopolítics del segle passat; com es pot continuar esquerdant l’oposició entre estètica i política, de manera similar a la forma en què la teoria feminista va incidir en la ruptura de codis que s’expressen en dominació i supremacia; i de quina manera la crítica feminista, que juntament amb la institucional va articular les relacions entre patriarcat, capitalisme i producció del coneixement, negocia amb la institució art, poc permeable a les transformacions i orientacions epistemològiques dels feminismes.
mostrar-ne més mostrar-ne menys
«I jo sentia que volia fer un art subversiu. No volia fer una cosa important, sinó fer manifestos.» Potser això explica que Nancy Spero, que va començar pintant teles a la manera del pintor tradicional, aviat es concentrés a crear un llenguatge pictòric específicament femení. La seva obra es decanta per la fragilitat del paper i s’organitza entorn d’un lèxic de figures reals i mitològiques que desemmascaren estereotips.
mostrar-ne més mostrar-ne menys