The Long 1980s estudia què van significar els anys vuitanta per a la cultura i la societat actual. Revisita aquesta dècada clau a través d’una col·lecció de microhistòries provinents d’arreu d’Europa i que s’estenen pels camps de l’art, la cultura i la política. Un dels elements centrals del llibre és la relació canviant entre les ideologies, els governs i els seus públics, els efectes de la qual han contribuït a configurar el present d’Europa i d’altres parts del món. Artistes, escriptors i activistes responien i articulaven aquests canvis de moltes maneres diferents: als carrers i per mitjà de les paraules, les imatges, els objectes i les accions. Alhora, emergien noves subjectivitats en la intersecció dels conceptes de raça, classe, gènere i sexualitat, noves veus que maldaven per ser escoltades.
Aquesta publicació ‒que inclou assajos escrits expressament per pensadors de primer ordre, així com l’anàlisi de setanta casos concrets, acompanyats d’imatges i materials d’arxiu inèdits fins ara‒ ofereix una valuosa lectura alternativa del passat recent, i aborda la dècada dels vuitanta com un punt d’inflexió en l’acció política: una època marcada per la política de la identitat, els desplaçaments polítics entre orient i occident i la irrupció del neoliberalisme.
Vinculada al programa «Els usos de l’art. El llegat de 1848 i 1989», la publicació continua i aprofundeix el debat desenvolupat al llarg d’onze exposicions, dues conferències, dues publicacions i un seminari de màster. Per dur-ho a terme, recupera el coneixement acumulat i les especulacions dels nombrosos artistes, comissaris d’exposicions, escriptors i institucions que hi van prendre part.