ARXIU UNIVERSAL. La condició del document i la utopia fotogràfica moderna
Jorge Ribalta

Arxiu universal. La condició del document i la utopia fotogràfica moderna

4 €

Aquesta guia s'ha publicat amb motiu de l'exposició Arxiu Universal. La condició del document i la utopia fotogràfica moderna (2008-2009), que analitza la noció de document en la història de la fotografia a partir de l'estudi i l'escenificació d'alguns debats sobre el gènere al llarg del segle XX. Amb l’objectiu de valorar diverses hipòtesis sobre els significats i els mecanismes del documental, traça un recorregut històric que arrenca amb l'inici de l'hegemonia de la fotografia a la premsa il·lustrada, al primer terç del segle XX, i arriba fins a la suposada crisi del realisme fotogràfic a l'era digital, a la fi del segle. L'exposició, però, no pretén ser una història del gènere ni esgotar les seves possibles definicions, sinó que intenta estudiar com el document fotogràfic s'ha constituït –sempre d’una manera ambivalent i polèmica– en determinats contextos històrics.

L'exposició s'organitza en dues grans parts que se subdivideixen en diversos àmbits.

La condició del document i la utopia fotogràfica moderna

El punt d’arrencada de l’exposició mostra l’aparició del discurs documental en la fotografia i el cinema, vinculat a la representació de les classes populars. El treball de Lewis Hine per al National Child Labor Committee, iniciat el 1907, es pot considerar el precursor d’un tipus de documental artisticopolític, de caire reformista, que neix com a gènere de denúncia.

La construcció fotogràfica de Barcelona

La segona part de l'exposició se centra en les representacions fotogràfiques de Barcelona des de l'època de l'Exposició Universal del 1888 fins al Fòrum Universal de les Cultures 2004.

2007. Imatges metropolitanes de la nova Barcelona

L'exposició acaba amb la presentació dels encàrrecs fotogràfics realitzats al llarg del 2007 que configuren un diagnòstic de la ciutat actual i dels seus pols d'innovació per al segle XXI.

Direcció del projecte: Bartomeu Marí
Comissari: Jorge Ribalta
Concepte Survey 2007: Jorge Ribalta i Joan Roca
Producció: Exposició organitzada pel Museu d'Art Contemporani de Barcelona i coproduïda amb el Museu Colecçâo Berardo-Arte Moderna e Contemporânea, Lisboa

mostrar-ne més mostrar-ne menys
any de publicació
2008
suport
Imprès
il·lustracions
47
edicions
Cat 978-84-89771-69-7 , Spa 978-84-89771-68-0 , Eng 978-84-89771-70-3