Programes de col·laboració

Apadrina el teu equipament

Aquesta iniciativa impulsa la col·laboració entre els grans equipaments culturals i els centres educatius (escoles bressol, infantil, primària i secundària) del barri del Raval, amb l’objectiu de desenvolupar projectes d'aula innovadors que s’adaptin a les diferents realitats de cada centre i passin a formar part del seu currículum acadèmic.

Es creen, així, xarxes de treball interactiu entre els equips docents dels centres i els serveis educatius dels equipaments culturals per tal de generar propostes fetes “a mida” i potenciar accions conjuntes adaptades a cada programació curricular.

Amb tot això es pretén també apropar l’alumnat del barri als grans equipaments culturals del Raval.

Característiques:
- Són projectes de llarga durada (un curs escolar, amb voluntat de continuïtat) vinculats específicament a un cicle, grup o classe.
- Les iniciatives s’inclouran dins del currículum acadèmic.
- Els grans equipaments culturals posen els seus recursos educatius a l’abast dels centres educatius.
-Els centres educatius assumeixen el compromís de fer un treball conjunt amb els serveis educatius dels grans equipaments culturals del barri.

Participants:
Grans equipaments culturals (GEC): CCCB, Filmoteca de Catalunya, Gran Teatre del Liceu, MACBA, Museu Marítim de Barcelona i Palau Güell.
Centres educatius: Escola Bressol Canigó, Escola Castella, Escola Collaso i Gil, Escola Drassanes, Escola Labouré, Escola Milà i Fontanals, Escola Rubén Darío, Escola Vedruna-Àngels, IES Milà i Fontanals i IES Miquel Tarradell.
Coordinació: Fundació Tot Raval en el marc del Raval Cultural i amb la col·laboració dels Serveis Educatius de Ciutat Vella.

Amb el suport de:

El MACBA amb Magnet. Aliances per a l’èxit educatiu

Des de mitjans d’abril el MACBA col·labora amb Magnet. Aliances per a l’èxit educatiu, un programa que posa en contacte institucions científiques i culturals de referència amb centres educatius. El projecte, impulsat pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat i la Fundació Jaume Bofill, s’inspira en les magnet schools americanes i s’adapta per primera vegada al context català.

L’objectiu és oferir durant quatre anys un acompanyament molt directe en el projecte pedagògic dels centres de manera que el coneixement específic de la institució de referència (en aquest cas, l’art contemporani) impregni el dia a dia educatiu i incideixi en els processos d’aprenentatge. La intenció, tal com indica el nom, també és la d’exercir d’imant: aportar magnetisme a un determinat centre educatiu i permetre que sigui un referent en el seu camp.


Rere el MACBA. Retrat d'un museu, Institut Moisès Broggi (Barcelona), Cinema en curs 2015-2016.


Amb aquesta iniciativa, a banda d’introduir una innovació metodològica, es pretén augmentar la demanda de matrícules dels centres educatius triats i treballar coneixements específics (ara per ara, l’art, la ciència i comunicació) d’una manera pràctica.

El projecte ha començat com a fase pilot en tres escoles de primària i un institut de Barcelona, i s’anirà ampliant en els pròxims anys. Les institucions que participen en aquesta primera etapa, a banda del MACBA, són TV3 i l’Institut de Ciències del Mar. El MACBA col·laborarà directament amb l’Escola Josep M. de Sagarra i l’Institut Moisès Broggi.

Institut Moisès Broggi

Escola Josep M. de Sagarra

Continguts relacionats

Àudios

Enllaços

Vídeos

MeLa Project

El projecte de recerca MeLaMuseums in an Age of Migrations. Reinterpreting Europe’s Cultural Heritage in the 21st Century es proposa analitzar el paper que exerceix la institució museística en la construcció i la divulgació del patrimoni cultural europeu, i se centra especialment en alguns àmbits concrets com són les biblioteques de museus, identificant-hi els nous camins que es despleguen en el context actual, caracteritzat per la mobilitat i el canvi.

Aquest projecte, finançat per la Comissió Europea, té una durada prevista de quatre anys, i està integrat per un consorci d’institucions acadèmiques i museus de cinc països europeus, coordinats pel departament de Projectes Arquitectònics del Politècnic de Milà.

La participació del MACBA en el projecte, canalitzada a través del Centre d’Estudis i Documentació MACBA, es basa en la noció d’exposició com a eina discursiva que contribueixi a la reflexió teòrica i l’anàlisi de casos d’estudi rellevants dins la història de les exposicions; l’elaboració, a partir de la pròpia experiència en la gestió de l’arxiu històric, d’una sèrie de pautes d’arxiu i documentació, i la revisió dels formats clàssics de presentació, en col·laboració amb diversos programes acadèmics de postgrau en arquitectura, disseny d’interiors, etc.

Resultats open call arquitectura - MeLa project

S'han publicat els resultats de la convocatòria per a la redefinició de la planta 0 del Centre d'Estudis i Documentació MACBA com a espai polivalent d'activitats i exposicions de materials documentals, portada a terme en el context del MeLa Project.

Han estat seleccionats els projectes que millor responen a les especificacions proposades a les bases i a les necessitats de l'espai, d'acord amb quatre categories definides pel jurat: intervenció urbanística, disseny interior, disseny de mobiliari i disseny gràfic.

Aquesta és la llista de finalistes i guanyadors de cada categoria.

INTERVENCIÓ URBANÍSTICA A LA FAÇANA I LA PLAÇA
1) "Convocatòria oberta per a la redefinició de la planta 0 del Centre d'Estudis i Documentació MACBA". Julia Ferrández, Jordi Biosca i Àngel Solanellas. ETSAB. Escola Superior d'Arquitectura de Barcelona (Barcelona).

Finalistes
2) "MACBA Lab". Alessandra Giron, Silvia Ottaviano, Bernardo Cossio, Daiki Kato i Juan Pablo Costa. Politecnico di Milano (Milà).
3) "Redefinició de la planta 0 del Centre d'Estudis i Documentació MACBA. Convertir la debilitat de l'emplaçament en la fortalesa del projecte". Carla Compte, David Fontanils, Ramiro Chirotti i Ariadna Coloma. ETSAB. Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona (Barcelona).

DISTRIBUCIÓ D'USOS I DISSENY DELS ESPAIS INTERIORS
1) "Convocatòria oberta per a la redefinició de la planta 0 del Centre d'Estudis i Documentació MACBA". Julia Ferrández, Jordi Biosca i Àngel Solanellas. ETSAB. Escola Superior d'Arquitectura de Barcelona (Barcelona).

Finalistes
2) "Redefinició de la planta 0 del Centre d'Estudis i Documentació MACBA. Convertir la debilitat de l'emplaçament en la fortalesa del projecte". Carla Compte, David Fontanils, Ramiro Chirotti i Ariadna Coloma. ETSAB. Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona (Barcelona).
3) "El Lab". Arturo González, Marc Ferrer, Berta Porta, Jordi Garcia, Alba Monferrer, Nieves Serra i Yann Figueiredo. Eina. Escola de Disseny i Art (Barcelona).

DISSENY DE MOBILIARI I EXPOSICIONS
1) "Arxiu". Grup Intermac: Cristina Bardés, Núria Baset, Nuria Bringué, Tatiana Contreras, Anaïs Eribald, Laia Ràfols i Griselda Rocafull. Eina. Escola de Disseny i Art (Barcelona).

Finalistes
2) "El Lab". Arturo González, Marc Ferrer, Berta Porta, Jordi Garcia, Alba Monferrer, Nieves Serra i Yann Figueiredo. Eina. Escola de Disseny i Art (Barcelona).
3) Empat entre:
- "Arxiu MACBA". Javier Arizu, Beatriz Arnau, Anna Berbiela, Belén Colomer, Óscar Coromina, Patricia García, Carla Osma i Raúl Vilanova. Eina. Escola de Disseny i Art (Barcelona).
- "Ensenyar el que passa entre bastidors. Centre d'Estudis i Documentació MACBA". Grup: Cvetkovic Miloslay, Filipovic Nadica, Lagator Anita, Martini Marialucia i Solaja Dragana. Politecnico di Milano (Milà).

DISSENY GRÀFIC I ESTRATÈGIES DE COMUNICACIÓ
1) Empat entre:
- "Centre d'Estudis MACBA". Jessica Escanellas, Joan Marc Ferret, Raúl Aro, Marina Martínez, Edu Martínez i Amadeu Ventayol. Eina. Escola de Disseny i Art (Barcelona).
- "Arxiu MACBA". Javier Arizu, Beatriz Arnau, Anna Berbiela, Belén Colomer, Óscar Coromina, Patricia García,Carla Osma i Raúl Vilanova. Eina. Escola de Disseny i Art (Barcelona).

Finalistes
2) "El Lab". Arturo González, Marc Ferrer, Berta Porta, Jordi Garcia, Alba Monferrer, Nieves Serra i Yann Figueiredo. Eina. Escola de Disseny i Art (Barcelona).
3) "Projecte de rehabilitació del Centre d'Estudis i Documentació MACBA. L'arxiu". Dani Asenjo, Alícia Avià, Guillem Casasús, Helena Córdoba, Víctor Cruz, Jordi Deniel i Cynthia Segura. Eina. Escola de Disseny i Art (Barcelona).

L’Internationale, un nou concepte de xarxa europea

L’Internationale és una xarxa de museus que estableix una col·laboració a llarg termini amb uns paràmetres fins ara poc habituals. A diferència d’altres experiències similars, en aquest cas s’ha potenciat un nou internacionalisme artístic, no jeràrquic i descentralitzat, fonamentat en el valor de la diferència i l’intercanvi horitzontal. L’objectiu és consolidar vincles entre les institucions que en formen part, crear xarxes de treball, afavorir les investigacions transversals de recerca i compartir metodologies.

La xarxa està constituïda per set destacats museus europeus: la Moderna Galerija (MG, Ljubljana, Eslovènia); el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS, Madrid); el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA, Barcelona); el Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA, Anvers, Bèlgica); el SALT (Istanbul i Ankara, Turquia); el Van Abbemuseum (VAM, Eindhoven, Països Baixos) i el Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie (Varsòvia, Polònia). També hi col·laboren diverses institucions del món acadèmic i artístic com la National College of Art and Design (NCAD) i la Dublin and Valand Academy (Gothenburg University) com a associades al projecte.

La primera col·laboració de L’Internationale es va concretar en el projecte: 1957-1986- l’art des del declivi del modernisme fins a l’auge de la globalització, que es va dur a terme entre el 2010 i el 2012. El segon gran projecte –que ha començat el 2013 i s’allarga fins al 2017– s’ha titulat: Els usos de l’art: sobre el llegat del 1848 i del 1989. Les dues dates triades marquen dos punts d’inflexió en la formació d’una nova ciutadania.

L’Internacionale ha obtingut una subvenció de 2,5 milions d’euros de la Unió Europea, que permetrà desenvolupar una atapeïda agenda d’exposicions, publicacions i revistes i una plataforma online centrada en la pràctica editorial.

Amb el recolzament del programa de la Unió Europea.

Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona

Des del curs 2011-2012 el Departament de Programes Educatius del MACBA col·labora amb el projecte "Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona", un programa de l'Institut de Cultura de Barcelona i el Consorci d'Educació de Barcelona, ideat en cooperació amb l'Associació A Bao A Qu.

"Creadors EN RESiDÈNCiA" té per objectiu apropar l'art a l'educació, un vincle que es construeix a partir del diàleg constant entre estudiants, professors i artistes. La singularitat de la proposta permet assistir de manera activa en la ideació i la realització d'una obra, seguint de prop les metodologies de treball dels creadors residents. Des dels processos propis de la creació contemporània, el projecte estimula tant l'experimentació artística com la innovació educativa, a més de generar nous models d'aprenentatge en contextos de participació col·lectiva.

La col·laboració amb el MACBA aporta eines d'aproximació al patrimoni artístic i estableix lligams entre el fons de la col·lecció permanent i l'experiència a l'aula a partir de visites específiques ideades conjuntament pels creadors i el Departament d'Educació del museu.

Continguts relacionats

Activitats

Línies de treball

A través dels Programes públics, del Centre d'Estudis i Documentació MACBA i del Programa d’Estudis Independents (PEI), el MACBA s’associa amb entitats, institucions i individus que contribueixen a enriquir un nou tipus de patrimoni. Aquestes tres plataformes fan possible una connexió vital i necessària entre la preservació del patrimoni i la difusió del coneixement que se’n deriva. Destacades incorporacions de fons documentals han convertit el MACBA en un dels arxius més rellevants per a l’escriptura de la història de l’art contemporani. D’aquesta manera, el Museu assumeix també les funcions d’un centre de recerca.

El MACBA combina la producció pròpia de continguts, exposicions i publicacions amb coproduccions amb institucions museístiques d’arreu del món. També col·labora habitualment amb institucions que sol·liciten préstecs d’obres de la Col·lecció MACBA. El compromís amb la investigació i la difusió fa que els diferents àmbits d’activitat del Museu es despleguin en xarxa i amb la complicitat d’entitats externes, cosa que situa el MACBA en un àmbit de difusió nacional i internacional.

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.