DIRECCIÓ ACADÈMICA

És filòsofa i professora a la Universitat Oberta de Catalunya. El seu treball se centra en l’àmbit de la política i el pensament crític, i en la necessitat d’articular una veu filosòfica capaç d’interpel·lar i comprometre. Amb aquest objectiu desenvolupa la seva filosofia com una àmplia experimentació amb les idees, l’aprenentatge i les formes d’intervenció en el món actual. És autora, entre d’altres, dels llibres Un mundo común (Edicions Bellaterra, 2013), Filosofía inacabada (Galaxia Gutenberg, 2016) i Fora de classe. Textos de filosofia de guerrilla (Arcàdia, 2016), Nova il·lustració radical (Anagrama, 2017) i Ciutat Princesa (Galaxia Gutenberg, 2018). Des de 2002 impulsa i coordina el projecte «Espai en Blanc», una aposta col·lectiva per una relació compromesa, pràctica i experimental amb el pensament filosòfic.

És antropòloga, educadora social i enginyera tècnica agrícola. Exerceix com a professora i col·laboradora de la Càtedra UNESCO d’Educació Ambiental i Desenvolupament Sostenible (UNED) i és sòcia fundadora de Cooperativa Garúa. És una investigadora de relleu en l’àmbit ecofeminista i ecosocialista europeu i ha participat en nombroses iniciatives socials sobre promoció dels drets humans i ecologia social, un camp en què ha publicat més d’una vintena de llibres i nombrosos articles. Ha estat directora general de la fundació FUHEM des de 2012 fins a 2018 i coordinadora del Centro Complutense de Estudios e Información Medioambiental de la Fundación General Universitat Complutense de Madrid entre 2009 i 2012. També va ser, a més de membre del consell editorial d’Hegoa i del consell de redacció de Papeles, coordinadora confederal d’Ecologistas en Acción entre 2005 i 2014.

Treballa com a Cap de Programes al MACBA des de 2016. Ha estat Responsable d’Educació i Activitats Públiques del CA2M (2009-2016) i professor associat d’Història de l’Art Contemporani a la Facultat de Belles Arts de la Universidad Complutense de Madrid (2011-2015). Dirigeix la col·lecció d’assaig et al. (MACBA-Arcàdia). Entre les seves línies d’investigació es troben el treball educatiu amb el cos, així com la investigació sobre la capacitat de les imatges en la producció de subjectivitat política. És secretari de redacció de la revista d’investigació Re-visiones i forma part del grup de recerca i acció sobre educació, art i pràctiques culturals Las Lindes. Ha dirigit publicacions com Arte actual. Lecturas para un espectador inquieto (CA2M, 2011) i No sabíamos lo que hacíamos. Lecturas para una educación situada (CA2M, 2016); ha comissariat exposicions de Werker (2014) i Adelita Husni-Bey (2016), ha participat en nombroses publicacions col·lectives, entre les quals destaquen Visualidades críticas y ecologías culturales (Brumaria, 2018), Patricia Esquivias. A veces decorado (CA2M, 2016), Willem de Rooij. Index (Koenig Books, 2016) i Pensar la Imagen, Pensar con Imágenes (Delirio, 2014).

Professorat convidat

Santiago Alba Rico

Ingrid Blanco

Aura Cumes

Lucia Egaña

Aurora Fernández Polanco

Maite Garbayo

Marina Garcés

Yayo Herrero

Mónica Hôff

Ana Longoni

Pablo Martínez

María Salgado

Fefa Vila

Jaime Vindel

What How and for Whom

Coordinació acadèmica

Ingrid Blanco

 

Secretaria acadèmica

Cristina Mercadé
pei [at] macba [dot] cat