al

En les religions de l’Atlàntic negre, un ampli registre de gestos, signes i objectes componen la textura quotidiana del practicant: gestos i objectes que teixeixen relacions afectives amb les divinitats i la comunitat; paraules i somnis que comuniquen uns mons i n’emmascaren d’altres; signes que sorgeixen de les guerres transculturals en la violència colonial. Poètica, signe i màscara són estratègies que articulen aquestes relacions en el dia a dia sota altres formes i aparences, fent referència al que l’escriptor Édouard Glissant denominava «disfressar sota el símbol, dir sense dir» o «la pràctica del détour o desviament».

Mitjançant un programa que combina la conversa, el concert performàtic, la deriva a la ciutat i la trobada entorn de l’àpat en comú, aquestes jornades pretenen activar la instal·lació Santa Comida de l’artista Antoni Miralda, que actualment es pot veure a la Capella MACBA, des de dos registres de lectura. El primer és el marc de l’Atlàntic negre i indígena que entén el candomblé, la cultura winti, la pràctica del vudú o la santeria com uns complexos sistemes culturals i espirituals que sorgeixen a Amèrica com a tàctiques de resistència al colonialisme, fruit de l’articulació de la diàspora africana d’idees i persones amb els sabers autòctons. El segon registre proposa explorar aquestes tradicions des de la intimitat i la quotidianitat: des de les micropràctiques –com el relat, la conversa, la cançó, l’apotecaria i la cuina– que teixeixen la densitat mundana del ritual.

Aquesta activitat s’emmarca en l’exposició MIRALDA MADEINUSA.

Patrocinador principal d'activitats:
Estrella Damm
Amb el suport de:
Resa

Programa

DIVENDRES 20 I DISSABTE 21 GENER 2017
Lloc: Capella MACBA.

DIVENDRES 20
19 h Cant amb corn marí als Orixàs a càrrec de Thurgot Théodat
19.15 h Projecció d’Ojos para mis enemigos, 2014 (14 min), i de Nocturne, 2014 (30 min), de Beatriz Santiago Muñoz

20 – 20.45 hAlimento para cabezas selectas: presentació a càrrec de John Mason

20.45 – 21.30 hSuperstición / Hablando bajo recuerdos: performance combinant paraula, acció, objectes i música, per Natalia Sorzano.

DISSABTE 21
13.30 – 17 h
Diàspora i religió a la cuina.
La cuina és un laboratori de relats, història, espiritualitat i afectes en la geografia de l’Atlàntic negre. És un lloc on es creen i es cuinen vincles, entre déus, practicants i la història. Aquesta activitat proposa la preparació i la degustació col·lectives de diferents plats que contenen ingredients i elements que dona compte de la diàspora i la circulació de persones, aliments i idees a través de l’Atlàntic, al llarg de la història i en el present, així com dels processos de transculturització i resistència dels quals són el resultat. Després de la degustació hi haurà una sobretaula en la qual els participants debatran sobre qüestions que es plantegen en l’obra de Miralda Santa Comida: colonialisme i sistemes d’esclavatge en la història de l’Atlàntic, receptes diaspòriques i antropologia del menjar, institucions afrodescendents i santeria a Barcelona.

Amb Roger Canals, l’equip de Food Cultura, Alexis Hechavarría, Yonder de Jesús, John Mason, Karo Moret Miranda, Stephan Palmié i César Trasobares.
Preu: 5 euros, amb inscripció prèvia. Aforament limitat a 25 persones. Places exhaurides.

17 – 20 h Cerimònia en honor de Yemayà, a càrrec de Yonder de Jesús en col·laboració amb Boris Benancio Reyes Montalvo, Clemente Raydel Medina Sibori, Aurelio (Piri) Morales. La cerimònia es gratuïta, sense inscripció prèvia, places limitades. Es recomana venir vestit de blanc o d'un color clar.

Yemayà és la mare de tots els fills de la terra: representa l’úter en totes les espècies com a font de la vida, la fertilitat i la maternitat, així com la intel·lectualitat, la sapiència i els caràcters canviants, com el mar. El seu símbol són les ones del mar, per això el seu ball en recorda el moviment, i porta un mantell de crepè amb un vestit blau marí, amb petites campanetes cosides i que pot incloure adorns en blau i blanc. També porta un ventall i un cinturó ample de cotó a la cintura amb un romboide a l’alçada de l’estómac.

Els protagonistes de la cerimònia són els tambors Batà, una família de tres tambors –Iyá, Itótele i Okónkolo– que es toquen simultàniament per crear polirítmies, i els tambors Aberinkula, tambors profans, no consagrats.

Més informació sobre els ponents aquí.

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68


Exposició


Continguts relacionats

Imatges

Miralda "Santa Comida", 1984-1989

Àudios

Son[i]a #237. John Mason
23.03.2017

Publicacions