Carregant...

Playgrounds, 1995-2006

Parcs infantils, 1995-2006
Mèdia-instal·lació, Dimensions variables

Des de plantejaments conceptuals rigorosos, Peter Friedl mostra una habilitat artística extraordinària per continuar el procés iniciat als anys seixanta de desmaterialització de l'objecte artístic. Friedl es pregunta com es pot redefinir la pràctica artística, com es pot convertir en estratègia per desarmar el poder establert, es pregunta pel significat del "gènere" avui dia, pel grau d'autonomia necessari i desitjable per a l'art. Els seus treballs rebutgen la categorització estilística o formal i es converteixen en "actes estètics" que ofereixen diversos models per intentar donar resposta a aquestes preguntes.

Friedl crea camps d'acció i símbols oberts en els quals el mateix observador pot crear les múltiples relacions que donen sentit a la seva obra. L'artista juga amb els significats i les funcions de l'art, i els posa en relació amb altres disciplines com ara el disseny, la crítica, la literatura, etc. Els treballs de Friedl són el resultat d'un procés teòric i estètic que té en compte el plaer i la diversió intrínsecs a la seva producció.

A Playgrounds, Peter Friedl centra l'interès en la representació de la infància i explora una tipologia que s'hi relaciona directament: els parcs infantils. Una doble projecció recull imatges de parcs infantils preses des de l'any 1995 a diversos llocs del món. Aquestes imatges ens mostren uns llocs genèrics, amb tipologies i concepcions de disseny semblants, malgrat els diferents contextos socials i geogràfics a què pertanyen. El treball de Friedl consisteix en un repertori d'escenaris socials, ambients i ecosistemes urbans que sembla que comparteixen unes sòlides regles comunes arreu del món.

La major part dels treballs de Peter Friedl tenen una dimensió generalista, universal, juntament amb una altra de personal, més íntima. En aquest cas l'artista es qüestiona la importància del disseny i l'espai destinat al joc infantil i la manera com els parcs infantils i els seus visitants interactuen entre ells i amb l'espai que els acull. Friedl es pregunta si, tal com sembla que defensa en els seus treballs, a partir de la socialització es podrien dibuixar o traçar mapes. Les seves imatges ens diuen què és un parc infantil, com funciona, per què s'assemblen els uns als altres i on són els trets que els diferencien. Aquesta informació, no sempre evident, es manté en un segon pla tot i constituir la veritable lectura de l'obra.


Fitxa tècnica

Títol original:
Playgrounds
Número de registre:
2473
Artista:
Friedl, Peter
Data de creació:
1995-2006
Any d'adquisició:
2004
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Mèdia-instal·lació
Tècnica:
5 projeccions simultànies de diapositives transferides a arxius digitals i vinil
Dimensions:
Dimensions variables
Número d'edició:
Ed. 1/1 + P.A.
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Copyright:
© Peter Friedl
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.


Continguts relacionats

Imatges

Peter Friedl "Playgrounds", 1995
Peter Friedl "Playgrounds", 1995
Peter Friedl "Playgrounds", 1995
Peter Friedl "Playgrounds", 1995
Peter Friedl "Playgrounds", 1995