Activitats Conferències i debats

Vent de l’est: comunismes futurs

Pei Obert

02 al 03 març 2018

El Lissitzky

El Lissitzky "Lenin Tribune", 1920

Aquest seminari se centra en l’anàlisi de la llarga tradició dels conceptes «revolució» i «comunisme», que al segle passat van quedar associats a l’experiència de la Revolució d’Octubre, per repensar-ne l’ús en el present. Avui dia, un cop anorreats els projectes d’imaginació utòpica després de la caiguda del Mur de Berlín i el desmantellament de l’URSS, caminem sobre les ruïnes ecosocials que ha deixat aquell curt segle XX, relacionant-nos d’una manera inevitablement ambivalent amb les seves institucions heretades. Esquerdades per una profunda crisi de representació, conseqüència d’haver instrumentat diverses dècades de despossessió de les majories socials, aquestes institucions han de ser recuperades com una barricada democràtica contra l’ascens de les diverses versions de la nova extrema dreta i com a eina redistributiva enfront del feixisme dels mercats financers.

El seminari planteja una constel·lació de conceptes, reprenent tant algunes antigues paraules clau com components sufocats o no hegemònics de la tradició comunista, i provant de sumar-hi, temptativament, algunes noves nocions comunes: Comunisme, Estat, Partit, Materialisme, Guerra, Deute, Expressivitat, Desig, Crisi, Treball, Constitució / Processos constituents, Redistribució, Béns comuns. És impossible construir una mena de diccionari sistemàtic en viu; però potser aquest conjunt incomplet de definicions de viva veu serveix de model per a un tipus de reflexió sobre l’herència i el futur de les lluites «comunistes» per l’emancipació i la redistribució que cal continuar.

Dirigit per Marcelo Expósito i Jaime Vindel. Amb la participació d’Athena Athanasiou, Franco Berardi –Bifo–, Jodi Dean, Anselm Jappe, Maurizio Lazzarato, Gerardo Pisarello, César Rendueles i María Eugenia Rodríguez Palop, entre d’altres.

Programa

2 I 3 DE MARÇ DE 2018
Lloc: Auditori Meier.
Preu: 15 €. Estudiants, 10 €. Amics del MACBA, gratuït.

Activitat retransmesa en streaming

Inscripció

Contacte

Programes públics
macba@macba.cat
Tel: 93 481 33 68

Informació per al visitant

Inscripció Accedeix-hi directament fent clic al botó.

#PEIobertParticipa a la conversa!

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't