Activacions continuades de la mostra "Un Segle Breu: Col·lecció" amb Cinta Moreno, Julia Ramírez Blanco, Víctor Ramírez, Ana Rossi i Lior Zalis, investigadors.

L’adéu a persones estimades, que d’una manera o una altra deixen d’estar al nostre costat, suposa un drama quotidià que forma part de la vida de tothom. Però no sols fem dol per les persones que se’n van: també ens enfrontem contínuament a la desaparició de maneres de viure, d’esperances o d’horitzons vitals. De vegades plorem per la pèrdua d’una possibilitat política: un bàndol és derrotat en una guerra, un moviment social resulta reprimit, una ideologia és enterrada. Els dolors personals es barregen amb els somnis compartits, relacionats amb les nostres identitats en comú.
Aquesta Nit dels Museus proposa eines per manejar les pèrdues. A través de tres intervencions i dos cants, se celebrarà el dol com a possibilitat de comunitat i moment de trobada i d’introspecció col·lectiva. Explorant com altres cultures s’han enfrontat a la pèrdua, es qüestionarà la concepció lineal del temps com una cosa que no es pot travessar i es plantejaran maneres de connectar amb persones o moments desapareguts. Si en certa mesura això és un lament, també és un cant que entranya la possibilitat de l’alegria: el dol és una vivència indispensable per aprendre a gaudir del plaer de viure.

Cinta Moreno obre la Nit de les Doloroses amb un repertori de cançons polítiques, cantades de cara a la paret. Després d’aquesta arrencada musical, la idea del dol polític ocuparà l’espai de la sala dedicada als «maigs»: el conjunt d’insurreccions que van tenir lloc arreu del planeta el 1968. A partir dels cartells realitzats per l’Atelier Populaire a París, Julia Ramírez-Blanco explorarà les nocions de victòria i de derrota. Examinant d’una manera participativa les consignes que s’esgrimien aleshores, veurem com lemes i cançons propis d’un moviment viatgen en el temps, reapareixen i perpetuen les seves demandes. Enfront de la pèrdua política, es planteja la continuïtat de la història i una visió porosa del temps.

Al cor de la Col·lecció es revisaran amb Lior Z els conceptes de fetitxisme i idolatria des d’una obra de Basquiat, que activarà la memòria idòlatra del fer com a tecnologia de la memòria i del dol. Reflexionant sobre les oposicions canòniques de mort i vida, veritat i construcció, fer i pensar, prendrem l’acte de construir un fetitxe com una aposta politicoestètica de negociació dels símbols en la materialitat treballada, de comprendre el sentit de la imatge treballada i produïda des de la memòria individual i col·lectiva. Finalment, explorarem com el fer es relaciona amb la mort.
Amb la intenció de donar eines als visitants de la Nit de les Doloroses per a la gestió de dols pendents i de dols futurs, s’ha creat l’Oficina dels Dols Artístics. Situada darrere mateix de les capses de galetes amb imatges d’esqueles de Boltanski, en aquesta oficina Víctor Ramírez, després d’un breu diàleg, acostarà al visitant una peça que hagi elaborat creativament un dol semblant al que aquest visitant reclama.
Ana Rossi, al seu torn, s’inspira en la música tradicional de la península i de Llatinoamèrica per dialogar amb l’espai, les obres i el públic. Serà una intervenció viva, que improvisarà entorn dels eixos de la mar, la pèrdua i el dol.

El programa Parlem de... vol generar espais de debat, a partir de les exposicions del museu, entre diferents agents i artistes de la ciutat i el públic que ens visita. És un espai de trobada que entén les exposicions com a dispositius activadors de la imaginació i generadors de discursos que sovint excedeixen les lectures previstes per la institució o preconcebudes per l’equip curatorial.

Dissabtes MACBA. Gratuït gràcies a Uniqlo
Dissabtes MACBA
Uniqlo
Foto: La fotogràfica

Programa

DISSABTE 18 DE MAIG, de 18 a 21 h
Lloc:
Primera planta del museu
Preu: Gratuït

 

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68