Suports vivents per a la fabricació d'un mite
Suports vivents per a la fabricació d'un mite
2013
arxiu d'àudio
imatge no disponible en línia
fitxa tècnica
accés restringit: Podràs accedir a aquest contingut des dels ordinadors de la biblioteca del MACBA. Vine a visitar-nos! Veure els horaris de la biblioteca

«Dos diaporames acompanyants d’àudios expliquen la condició performativa de l’èxtasi.» Julia Montilla sintetitza així la seva obra Suports vivents per a la fabricació d'un mite.---San Sebastián de Garabandal és un municipi de poc més d’un centenar d’habitants situat a Cantàbria, al nord d’Espanya. Al començament dels anys seixanta, el poble va acaparar l’atenció dels mitjans i de milers de persones arran d’unes suposades aparicions marianes. Entre 1961 i 1965, quatre nenes d’entre 11 i 12 anys d’edat van assegurar que se’ls havia aparegut la Verge Maria i l’arcàngel Sant Miquel en un arbre de la localitat per donar-los el missatge que la humanitat havia de canviar d’actitud per evitar la fi dels temps. Va ser una aparició repetitiva: fins a dues mil vegades en quatre anys. Des de llavors, milers de persones hi peregrinen cada any. Partint d’aquest fet, Julia Montilla revisa l’àmplia producció fotogràfica que va generar per part dels mitjans, amb imatges de les nenes en el seu trànsit visionari però també de la seva vida quotidiana i dels habitants del poble durant les aparicions. Una anàlisi iconogràfica que subratlla el paper de la imatge en la construcció del mite. Disposades en ordre cronològic, aquestes diapositives mostren el sensacionalisme i la sofisticació progressiva de les aparicions, així com el procés d’idolatria. Però més enllà d’això, Montilla posa de manifest el paper de la visió i de la imatge en la construcció del procés visionari: veient l’èxtasi a través de les cares i postures dels visionaris es confereix veracitat al miracle. Mentre que el cos i l’ull que l’observa esdevenen el principal mitjà de comunicació d’allò sagrat, la falsedat de la seva posada en escena es fa evident. Amb la projecció de Montilla, assistim a una anàlisi del règim visual de producció dels mites i de la idea de sacralitat.

els textos de la web MACBA parteixen d'una documentació prèvia. En cas que hi hagi algun error, agrairem que ens el comuniqueu.
títol original
Suports vivents per a la fabricació d'un mite
any d'adquisició
2019
tipus d'objecte
Mèdia-instal·lació
dimensions
Dimensions variables. Durada: 6 min
Copyright
© Julia Montilla
número de registre
R.5769
data
2013
fons
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya
tècnica
Doble projecció de diapositives, so, 6 min
crèdits
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya. Col·lecció Nacional d'Art Contemporani
Consulta la Biblioteca del MACBA per a més informació sobre l'obra o l'artista.
Si vols sol·licitar l'obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio@macba.cat.
Si vols la imatge de l'obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d'imatges.
contacte
per a més informació, pots posar-te en contacte amb nosaltres a través dels enllaços següents
per a més informació
colleccio@macba.cat