Mirtha Dermisache
Sin título (Carta)
Sense títol (Carta)
ca. 1970
L’obra de Mirtha Dermisache està concebuda com una escriptura. Va ser Roland Barthes qui la va incloure dins la categoria d’«escriptures il·legibles» i va ser la mateixa artista qui va declarar que «això no vol dir res». Amb una gran llibertat i esperit de recerca, Dermisache confecciona un llenguatge expressiu absolutament singular que es rebel·la contra el logos o la paraula reflexionada. Tot i que dona als seus grafismes un format que la ment reconeix com a «llegible» (cartes, llibres, textos o postals, entre d’altres), la seva escriptura asemàntica o asèmica suposa el repte d’un «desaprenentatge» o deconstrucció del llenguatge.

L’obra de Dermisache s’adreça a un lector que ha de trobar la manera d’interpretar-la des de la seva pròpia experiència i hermenèutica particular. En aquest univers textual de caràcter sígnic més enllà de la lògica de l’alfabet, les obres de la Col·lecció MACBA s’adscriuen a la categoria de cartes. Com en el conjunt de l’obra de Dermisache, cada peça presenta un univers propi, com si l’artista partís de zero cada vegada. Si bé ella mateixa va classificar el seu univers de signes en «textos il·legibles» (grafies similars a les dels manuscrits), «textos incomprensibles» (relacions formals amb les matemàtiques) i «textos llegibles» (esborranys del procés de creació), en uns i altres, Dermisache exercita un gest indesxifrable associat al dibuix i també a l’escriptura. Qualificada sovint com a poesia visual, Roland Barthes, referint-se a l’obra de Dermisache, l’any 1971 en destacava la «intel·ligència extrema dels problemas teòrics relacionats amb l’escriptura».
els textos de la Col·lecció MACBA parteixen d'una documentació prèvia. En cas que hi hagi algun error, agrairem que ens el comuniqueu.
títol original
Sin título (Carta)
any d'adquisició
2017
tipus d'objecte
Material gràfic
dimensions
28.5 x 23 cm
Copyright
© Mirtha Dermisache
número de registre
R.5608
data
ca. 1970
fons
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
tècnica
Tinta sobre paper
crèdits
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
imatges
1 imatges
aquest contingut només es pot
visualitzar des de la biblioteca
del macba.
OBRA TITLE
OBRA TITLE
yyyy-YYYY
ARTIST NAME
aquest contingut només es pot
visualitzar des de la biblioteca
del macba.
Consulta la biblioteca del macba per més informació sobre l'obra o l'artista.
Si vols sol·licitar l'obra en préstec, pots adreçar-te a arxiu@macba.cat.
Si vols la imatge de l'obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d'imatges.
contacte
per a més informació, pots posar-te en contacte amb nosaltres a través dels enllaços següents
per a més informació
arxiu@macba.cat