1597_001_rgb--imatge-la-soupe-de-daguerre
1597_001_rgb--imatge-la-soupe-de-daguerre
Marcel Broodthaers
La soupe de Daguerre
La sopa de Daguerre
1975
Com en bona part del seu treball conceptual, Broodthaers experimenta amb ironia i sovint amb humor amb els objectes quotidians i els seus signes lingüístics. La Soupe de Daguerre al·ludeix al paral·lelisme entre els processos químics i els fluids entre la cuina i la fotografia. Es tracta d’un collage de 12 fotografies que es presenta amb aspecte de taxonomia o classificació, fet que és habitual en l’obra de l’artista i poeta belga. En aquest cas, fa referència a un dels inventors de la fotografia en el segle XIX, el francès Louis Daguerre (1787-1851).

La sopa a la qual es refereix el títol està representada per les imatges dels seus ingredients: tomàquets, enciam, pastanaga, porros i peixos. Enlloc d’aliments reals, es tracta d’una representació fotogràfica en el cas de les verdures i d’una il·lustració en un llibre en el cas del peix. Una etiqueta al peu presenta el treball com si s’exhibís en un museu: La Soupe de Daguerre. Un fet que sembla venir a dir que totes aquestes imatges pertanyen a un passat distant, potser del temps de Louis Daguerre, i que, per tant, són objecte de museïtzació, un altre element que sol estar present en la pràctica artística de Broodthaers. Com en moltes de les seves obres, Brooodthaers interroga de forma molt enginyosa el sistema de signes lingüístics i de creences epistemològiques acceptat habitualment. Però les imatges i la seva realitat física com a fotografies són els ingredients d’una recepta per prescindir o desfer-se dels sistemes d’ordre i de coneixement coneguts: una sopa metafòrica qüestiona els mecanismes de la representació habituals. Tot i la seva aparença de realitat, aquesta sopa no pot ser ingerida ja que està feta d’imatges. Encara que La Soupe de Daguerre no pot ser mai menjada, la seva aparença de frescor manté els aliments durant molt més temps que no si es tractés de verdures reals. En el procés de la fotografia, passa alguna cosa semblant: tot i l’aparença de realitat, es tracta d’una representació.
els textos de la Col·lecció MACBA parteixen d'una documentació prèvia. En cas que hi hagi algun error, agrairem que ens el comuniqueu.
títol original
La soupe de Daguerre
any d'adquisició
2000
tipus d'objecte
Fotografia
dimensions
12 fotografies de 8 x 11.7 cm
Copyright
© Estate of Marcel Broodthaers, VEGAP, Barcelona
número de registre
R.1597
data
1975
fons
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
tècnica
Fotografia cromogènica, collage, serigrafia i tinta impresa sobre paper
crèdits
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
imatges
1 imatges
aquest contingut només es pot
visualitzar des de la biblioteca
del macba.
OBRA TITLE
OBRA TITLE
yyyy-YYYY
ARTIST NAME
aquest contingut només es pot
visualitzar des de la biblioteca
del macba.
Consulta la biblioteca del macba per més informació sobre l'obra o l'artista.
Si vols sol·licitar l'obra en préstec, pots adreçar-te a arxiu@macba.cat.
Si vols la imatge de l'obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d'imatges.
contacte
per a més informació, pots posar-te en contacte amb nosaltres a través dels enllaços següents
per a més informació
arxiu@macba.cat