1476_002_rgb--imatge-gewurzkasten
1476_002_rgb--imatge-gewurzkasten
Dieter Roth
Gewürzkasten
Armari d'espècies
1970
repositori digital
sol·licitar imatge
En la llarga relació amb materials comestibles i orgànics com a matèria artística, Dieter Roth va incorporar elements tan diferents i inusuals com la xocolata, el formatge, el sucre, la grana d’escaiola que s’utilitza com a menjar per als ocells o l’hamburguesa i les patates i els va convertir en material pictòric. Li interessava l’element de transformació, la idea de putrefacció i l’olor agressiva de la decadència. En aquesta línia de treball, va ser cap a l’any 1970 quan va començar a incorporar aromes als seus quadres i objectes. En col·laboració amb l’enquadernador de llibres Rudolf Rieser, Roth va començar a incorporar materials més refinats i no tan desagradables com eren les espècies. El mateix Rieser ho explicava en una entrevista de 1997: «Estimulats per les olors meravelloses d’un mercat d’herbes on les espècies es guardaven en grans bosses, vàrem arribar a la idea d’usar-les per fer objectes». A partir d’aquí, Roth va instruir Rieser per produir diferents objectes seguint el mateix principi. Construïts per un fabricant d’armaris de fusta de Düsseldorf, consisteixen en diferents recipients de fusta –a manera d’armaris o de grans caixes– amb fulles de vidre en algun del seus costats. Cada recipient està ple d’espècies col·locades en capes: cada capa, una espècie. Alguns d’aquests contenidors tenen un mànec de metall a la part superior, de manera que es poden obrir per olorar-ne el contingut. D’altra banda, sovint l’olor traspassa la fusta i el vidre i envaeix l’espai. Mentre que alguna d’aquestes obres es penja a la paret com un quadre, d’altres com Gewürzkasten (Gabinet d’espècies) es situen a l’espai com si es tractés d’una escultura. Tot i que la peça permet una lectura visual marcada pel color i la textura de les diferents capes d’espècies sobreposades, que s’observen rere el vidre com si es tractés d’un paisatge, l’obra s’adreça a un sentit poc tractat en arts visuals: l’olfacte. El mateix Dieter Roth explicava que el sentit de l’olfacte era el sentit que volia excitar primer en aquests objectes: «Per a mi, l’olfacte és un gran vehicle de memòria».
mostrar-ne més mostrar-ne menys
els textos de la web MACBA parteixen d'una documentació prèvia. En cas que hi hagi algun error, agrairem que ens el comuniqueu.
títol original
Gewürzkasten
any d'adquisició
1999
tipus d'objecte
Objecte
dimensions
60 x 120 x 17 cm
recursos d'accessibilitat
Audioguia
número de registre
R.1476
data
1970
fons
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
tècnica
Fusta, vidre, metall i espècies
crèdits
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Copyright
© Estate of Dieter Roth
títol original
Gewürzkasten
número de registre
R.1476
data
1970
any d'adquisició
1999
fons
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
tipus d'objecte
Objecte
tècnica
Fusta, vidre, metall i espècies
dimensions
60 x 120 x 17 cm
crèdits
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
recursos d'accessibilitat
Audioguia
Copyright
© Estate of Dieter Roth
imatges
1 imatges
aquest contingut només es pot
visualitzar des de la biblioteca
del macba.
OBRA TITLE
OBRA TITLE
yyyy-YYYY
ARTIST NAME
aquest contingut només es pot
visualitzar des de la biblioteca
del macba.
Consulta la Biblioteca del MACBA per a més informació sobre l'obra o l'artista.
Si vols sol·licitar l'obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio@macba.cat.
Si vols la imatge de l'obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d'imatges.
contacte
per a més informació, pots posar-te en contacte amb nosaltres a través dels enllaços següents
per a més informació
colleccio@macba.cat