Roy Lichtenstein
Barcelona Head
Cap de Barcelona
1987
L’artista nord-americà Roy Lichtenstein va realitzar l’escultura Cap de Barcelona l’any 1991 per encàrrec de l’Ajuntament de la ciutat en motiu dels Jocs Olímpics de 1992. L’obra, de 14 metres d’alçada, es va instal·lar al Passeig de Colom, en un extrem del Port Vell. Va portar-la a terme l’escultor Diego Delgado i la seva maqueta forma part del fons del MACBA. Els colors cridaners –blanc, vermell, blau, groc i negre– i els traços que evoquen el llenguatge visual del còmic són característics de l’estil de l’artista.

Al damunt d’un fons de punts vermells en relleu s’entreveu un rostre o un cap, amb uns llavis sensuals i unes grosses pestanyes. La forma de l’escultura sembla haver sorgit de brusques pinzellades acolorides i lliures.---A partir dels anys vuitanta, Lichtenstein trasllada la pinzellada a les tres dimensions mitjançant maquetes i escultures de format mitjà i d’altres monumentals. En aquest sentit, l’obra Barcelona Head forma part d’una sèrie d’obres que el mateix artista anomena “brushstrokes” o pinzellades. L’artista mateix plantejava aquestes escultures, compostes de pinzellades fetes volum, com “un homenatge tridimensional a la pintura”. Emmarcat dins el corrent de l’art pop i influït per l’estètica del món del còmic, l’obra és un homenatge a la ciutat i al seu arquitecte més conegut, Antoni Gaudí. De fet, l’artista va recobrir parts de l’obra amb mosaic fent una clara referència a l’univers gaudinià.
els textos de la Col·lecció MACBA parteixen d'una documentació prèvia. En cas que hi hagi algun error, agrairem que ens el comuniqueu.
títol original
Barcelona Head
any d'adquisició
1997
tipus d'objecte
Objecte
dimensions
108 x 54 x 32 cm
Copyright
© Roy Lichtenstein Foundation, VEGAP, Barcelona
número de registre
R.0813
data
1987
fons
Col·lecció MACBA. Dipòsit de l'Ajuntament de Barcelona
tècnica
Fusta policromada
crèdits
Col·lecció MACBA. Dipòsit de l'Ajuntament de Barcelona
Pop-art
imatges
1 imatges
aquest contingut només es pot
visualitzar des de la biblioteca
del macba.
OBRA TITLE
OBRA TITLE
yyyy-YYYY
ARTIST NAME
aquest contingut només es pot
visualitzar des de la biblioteca
del macba.
Consulta la biblioteca del macba per més informació sobre l'obra o l'artista.
Si vols sol·licitar l'obra en préstec, pots adreçar-te a arxiu@macba.cat.
Si vols la imatge de l'obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d'imatges.
contacte
per a més informació, pots posar-te en contacte amb nosaltres a través dels enllaços següents
per a més informació
arxiu@macba.cat