Materials de consulta 

Considerem les pràctiques educatives com a pràctiques creatives i de recerca crítica. Un dels nostres objectius és experimentar amb noves maneres de transferir el coneixement, explorant formats i estratègies per a fer accessible al públic el coneixement generat dins del Departament d’Educació. Aquest enfocament ens permet enfortir una base reflexiva i donar sentit a les pràctiques en la intersecció de l’art i l’educació. 

Lo estamos haciendo és la publicació que recull un procés de pensament col·lectiu dut a terme pels Departaments d’Educació de l’IVAM (València), el Centre d’Art la Panera (Lleida), Es Baluard Museu (Palma) i el MACBA ( Barcelona), amb el suport de la Fundació Daniel i Nina Carasso i amb l’acompanyament de l’artista Itxaso Corral entorn de la idea de dissenyar un dispositiu d’art mòbil. Es tracta d’una llibreta de notes que pretén compartir algunes qüestions útils destil·lades de la intensa experiència que ha significat aquest procés de pensament col·lectiu, amb la intenció d’animar a d’altres a iniciar nous “pensant juntes”. Qüestions que traspassen la recerca sobre el disseny d’un dispositiu d’art mòbil per esdevenir desigs col·lectius, aprenentatges i metàfores sobre els intersticis del que significa ser departaments d’educació a les nostres institucions. 

Crèdits: 
Any i lloc de publicació: Barcelona, 2024 
Disseny: Antonis Antoniou, Itxaso Corral Arrieta 
Pàgines: 63 
© de l’edició: Es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma, IVAM Institut Valencià d’Art Modern, Centre d’Art La Panera, MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona 
© dels textos i les il·lustracions: Helena Ayuso, Eva Cifre, Itxaso Corral Arrieta, Yolanda Jolis, Irene Llàcer, Roser Sanjuan 

ISBN: 978-84-18803-77-2 (Es Baluard Museu) 
ISBN: 978-84-482-6893-0 (IVAM) 
ISBN: 978-84-123301-4-4 (La Panera) 
ISBN: 978-84-17593-28-5 (MACBA) 
mostrar-ne més mostrar-ne menys
Aquesta proposta audiovisual i sonora recull i traça fragments de l’experiència de Com sona un museu?, l’activitat que el MACBA va oferir per a infants d’I3 a 2n de primària des de 2019 fins al 2023. El vídeo no pretén descriure ni resumir l’activitat. Seguint el to de Com sona un museu?, vol reverberar en els nostres cossos a partir d’aquells instants travessats per la trobada amb els infants, el museu i la pràctica artística i eductiva per part de les artistes i educadores de la proposta.

Crèdits:
Activitat: Com sona un museu?
Activitat a càrrec d’Àngela Peris (de 2019 a 2022), Jorge Horno (de 2019 a 2024) i Itxaso Corral (de 2021 a 2024). Amb l’acompanyament del coordinador d’Educació del MACBA, Isaac Sanjuan.

Vídeo: ECOS. Com sona un museu?
Muntatge sonor:
 Albert Tarrats
Realització: Aldemar Matias
Subtítols: 36caracteres (Anna Martínez Dueñas i Lisa Hogan)
© de les obres: els artistes, 2024

Enregistraments amb els infants d’I5 de l’Escola Les Roquetes de Sant Pere de Ribes (17 de maig de 2023) i amb els infants de 1r i 2n de l’Escola Santiago Ramón y Cajal de l’Hospitalet de Llobregat (19 de maig de 2023).
mostrar-ne més mostrar-ne menys