Fons de la Col·lecció

Jaume Orpinell 'Manufacturas Serra y Balet', 1997 - 1998

Manufacturas Serra y Balet

Fecha:
1997 - 1998
Tipo obra:
Fotografia
Material:
Fotografia a les sals de plata i impressió sobre paper
Medidas:
85 x 65 cm
Procedencia:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Registre núm:
4025

Els fotògrafs Xavier Basiana i Jaume Orpinell han col·laborat en més d’una ocasió en la documentació fotogràfica dels processos de transformació urbana i arquitectònica de la Barcelona postolímpica. Implicats en el teixit social de barris populars de l’antiga ciutat industrial, han posat en evidència el repte que suposen els nous usos del patrimoni industrial de la Barcelona de finals del segle XX.

El conjunt de fotografies sobre la ciutat de les fàbriques (publicat a Barcelona, ciutat de fàbriques, 2000) documenta edificis del patrimoni industrial de la ciutat, entre els quals destaquen els Laboratoris Uriach, Mercedes Benz, Pegaso, Hispano Olivetti i Galletas Montes. Els autors van documentar uns setanta edificis industrials de Barcelona. Alguns, com el de SEAT, estan vinculats a la història de la lluita obrera de la ciutat i encara es mantenen en actiu. D’altres, com La Maquinista o la foneria tipogràfica Neufville, van desaparèixer o es van demolir mentre es duia a terme el treball fotogràfic dels autors. I encara d’altres, com Enmasa-Mercedes Benz, palesen que, del conjunt del patrimoni industrial de la ciutat, no totes les fàbriques dels anys cinquanta i seixanta han estat justament valorades.

La discussió al voltant del patrimoni arquitectònic industrial d’antics barris perifèrics integrats actualment a la ciutat ha tingut un pes important en el debat sobre el model urbà dels últims anys. En el context d’una ciutat amb una forta tradició fabril i en un moment en què la nova lògica de l’economia global ha deixat en desús bona part de l’antic patrimoni arquitectònic industrial, la sèrie evidencia la necessitat de gestionar d’una altra manera les antigues fàbriques i el repte de dotar-les de noves funcions socials.

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.