al

«Lorem Ipsum» ens remet a una fase de prova, a una temporalitat que espera ser substituïda per alguna cosa una mica més definitiva. L’ús del text original, extret de l’obra de Ciceró Sobre els límits del bé i el mal i alterat fins a perdre el sentit original, ens situa en un moment processual, inestable, en trànsit cap a allò que hauria de ser i encara no és. Aquest simulacre implica també jocs de formes i identitats, a través del filtre dels diversos alfabets, disposicions de text i proves tipogràfiques i espacials.

Lorem Ipsum presenta un seguit de propostes que operen als marges i en els replecs de moltes coses alhora: música, performance, investigació artística, experimentació; el que es defineix com a queer, cossos racialitzats, desplaçaments i persones fora de lloc; operacions diverses, dispars i absurdes, de dislocació de llenguatges, significats, gestos i objectes, des de l’univers musical, a la recerca d’una amable estranyesa.

Obren el cicle Lolo & Sosaku, amb una obra nova dissenyada específicament per a l’atri del museu. Una proposta d’escolta atenta mediada per estructures metàl·liques que parlen, escolten i es mouen. Subtileses sonores i sons situats que conviden a l'exploració. Una geografia de metal i cinestèsia, que Violence trenca enèrgicament amb el seu complex amalgama de melodies, grime, música industrial i (un passat) death metal, des d’on assenyala «les estructures visibles i invisibles que creen les nostres societats binàries».

Aquesta és també la línia que subratlla el duo sud-africà FAKA, que posa el cos queer i negre al centre, en un exercici histriònic de deconstrucció de la cisheterotopia de l’Àfrica postcolonial. Seguint el seu esperit festiu i coincidint amb les festes del Raval, el desig i el plaer es desplacen al carrer amb la lituanoequatoriana Riobamba, al so del reggaeton i el dembow, en un pols amistós entre la resistència i la celebració.

Per la seva banda, el duo japonès Group A cartografia els marges de moltes coses alhora, entre l’ambigüitat de l’avant noise, el minimalisme wave i el drone, habitant els racons i les interseccions entre l’univers sonor, la performance i la narrativa audiovisual. I tanquem el cicle amb l’estrena de The Mirror de la britànica People Like Us, amb qui ens tornem a enfrontar a la qüestió de la/les identitat/s en un collage audiovisual immersiu basat en un intens treball sobre imatges d’arxiu inscrites en el nostre imaginari col·lectiu.

Comissariat per Alicia Escobio i Anna Ramos

Foto: Lolo & Sosaku

Participant

Alicia Escobio Alonso
.

Programa

DISSABTES 30 DE JUNY I 14 DE JULIOL a les 18.30
Gratuït. Sense inscripció prèvia. Aforament limitat.

30 de juny, LOLO & SOSAKU
Cinestèsia mecànica, repetició, autonomia i subtileses sonores
14 de juliol, RIOBAMBA
Carrer i reggaeton: un estira-i-arronsa entre festa i resistència

DIJOUS 5, 12, 19, 26 DE JULIOL, a les 20.30 h
Entrada: 5 €. Gratuït per Amics del MACBA. Aforament limitat.

5 de juliol, VIOLENCE
Melodies, noise, metal, industrial i identitat en estat líquid
12 de juliol, FAKA
El cos negre i queer navegant en la cisheterotopia de l’Àfrica postcolonial
19 de juliol, GROUP A
Drons, violins tractats, soroll abstracte i minimalisme industrial des de la performativitat
26 de juliol, PEOPLE LIKE US: The Mirror
Plunderfonia immersiva, found footage i reflexos

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68